Du er her

Eksklusivt traktorkart på gang

Fra Bedre Gardsdrift 9/2015: Kort tid etter at Lantmännen gir Claas fyken og inngår en eksklusiv forhandleravtale med Agco, gjør Tysklands tredje største samvirkeorganisasjon det samme.
Av Magnus Østby
Publisert 23.11.2015 12:30

Du kan skrive inn kommentarer nederst.

Dette er ikke tilfeldig, men del av Agcos langsiktige plan om å tilby en komplett pakke med maskiner og redskaper gjennom to eksklusive forhandlernett. Den ene kanalen er forbeholdt Massey Ferguson, mens vi i den andre vil finne konstellasjoner av Fendt, Valtra og Challenger. Omstruktureringen berører 1500 Agco-forhandlere over hele Europa, og Agcos toppsjef, Martin Richenhagen og Europa-sjef Rob Smith, er krystallklare på at strategien også gjelder Norge. 

Dette betyr at Agcos framtidige forhandlerne ikke får selge konkurrerende produkter. Den dagen Agco har et produktprogram som overlapper med Kuhn, skal Kuhn ut av Eik-systemet her hjemme og Lantmännen i Sverige. 

– Men det skjer ikke i morgen. Det vil ta flere år før vi er i mål, men strategien og målet er klart, sier Smith til Bedre Gardsdrift.

Men for alt vi vet, er kanskje Kuhn en av brikkene i Agcos puslespill? Begivenhetene den siste tiden viser at alt mulig.

Etter exiten fra Lantmännen, er Claas tydelige på at de skal bygge et eksklusivt forhandlernett Norge. I Sverige etableres det eksklusive forhandlernett for New Holland og Case IH. John Deere har samme strategi, men ser ut til å akseptere at Felleskjøpet ikke er så grønne som de ønsker.

Produsentene argumenterer med at eksklusive forhandlere gjør en bedre jobb enn dem som handterer flere merker, både når det gjelder salg og service. Eksklusivitet gir også sterkere bånd mellom produsent og forhandler. Men sterke bånd kan også misbrukes, og først og fremst av leverandøren. For deg som kunde betyr eksklusivitet mindre valgfrihet. Det er heller ingen garanti for at en god traktorleverandør kan tilby tilsvarende gode redskaper.

Vi er skeptiske til denne typen eksklusivitet, men tror allikevel at du som kunde er vinneren av det som nå rører seg. Enkelt og greit fordi det er deg og dine penger alt handler om. I et fallende marked med stor konkurranse er det viktigere enn noen gang å være best, både på produkt og ettermarked. Så er det opp til deg om du lar deg forføre av eksklusive trender eller gjør som bien alltid har gjort: Å hoppe fra blomst til blomst.   

__________________________________________________________________

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 9/2015

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

Bestill abonnement på Bedre Gardsdrift her

__________________________________________________________________


Tidligere lederartikler fra Bedre Gardsdrift:

"

"
Dramatikk i maskinbransjen

Fra Bedre Gardsdrift 8/2015: Nyheten om at Lantmännen maskin ikke lenger skal selge Valtra og Claas er dramatisk. Både for kunder, ansatte og forhandlere.

Les mer »"

Les også"
Kunnskapsløft for landbruket

Fra Bedre gardsdrift 7/2015: «Vi har tidligere tatt til orde for en mer offensiv mediestrategi fra landbruket, og vi blir mer og mer overbevist om viktigheten av dette. Landbruket er på alle vis tjent med et generelt kunnskapsløft om norsk matproduksjon.»

Les mer »"

Les også"
Økonomisk seigpining tar liv

Fra Bedre gardsdrift 6/2015: «Sikkerheitsbelte og sunt mannvit er gratis og tilgjengelig for alle. Noko som ikkje er like lett, er å sikre at alle har tid og økonomi til å halde maskinparken i forsvarleg stand.»

Les mer »"

Les også"
Frustrerende sentralisering

Fra Bedre gardsdrift 5/2015: «A-K maskiner har den siste tiden lagt ned flere avdelinger rundt om i landet, noe som skaper stor frustrasjon mange steder.»

Les mer »"

Les også"
Skallet er ditt – programvaren er vår!

Fra Bedre gardsdrift 4/2015: US Copyright Office behandler nå en søknad fra John Deere, som ber om at programvaren i deres produkter blir underlagt lov om opphavsrett, på samme måte som programvare til datamaskiner.

Les mer »"

Les også"
Renere, men enklere traktorer?

Fra Bedre gardsdrift 3/2015: «De siste årene har traktor- og motorprodusentene brukt enorme summer på å tilpasse motorene til nye og strengere utslippskrav.»

Les mer »"

Les også"
Monopol i fjøset

Fra Bedre gardsdrift 2/2015: «Fordi Fjøssystemer ikke er landsdekkende, vil Felleskjøpet i praksis få monopol som totalleverandør mange steder. Vi har ingenting galt å si om noen av disse, men en slik konkurransesituasjon i et marked hvor det omsettes for svært store beløp er uheldig.»

Les mer »"

Les også