Dette får du se på Agritechnica

Lad opp til verdens største landbruksmesse med dens prestisjetunge medaljevinnere.

Publisert

Hvert andre år deles det ut gull- og sølvmedaljer i forkant av den ledende landbruksmessa i verden, Agritechnica. De deles ut av uavhengige DLG, eller det tyske landbrukssamfunnet, direkte oversatt. Dette er priser som virkelig veier tungt for produsentene, og som sørger for stor prestisje under messa.
Vi skal nå ta for oss de medaljevinnerne som er mest interessante sett med norske øyne.

Automatisk treskerinnstilling

Claas stikker av med én av de to gullmedaljene (den andre er uinteressant for oss). De har utviklet en intelligent tresker med deres Cemos Auto Threshing-system. Dette skal gi bedre kvalitet på kornet (les: høyere salgbar avling) i den forstand at det skal forhindre for eksempel knuste korn og korn med snerp på. Altså optimal innstilling av slager og bru til enhver tid. Dette går da på avstand mellom slager og bru samt hastighet på slager. Dette skal gi bedre brukerkomfort og gjøre arbeidsdagen lettere for føreren.

Alle snakker sammen

Dette er den første automatiske treskeren som kommer for salg, hvilke Claas-treskere dette systemet kommer på skriver Claas ingenting om. Men det kommer både til vanlige slager- og risterverk, rotortreskere og hybridtreskere.

Systemet fungerer enkelt og greit ved at alle komponenter prater sammen, som annen automatikk. Sånn BG forstår det trenger føreren kun å plotte inn kornsort i terminalen, så tar treskeren det derfra selv. Den vil da justere slagerhastighet, bruåpning, såld og alt annet etter behov. Treskeren gjør innstillingene underveis, så du trenger ikke stoppe verket for å la treskeren foreta endringer.

New Holland med sølv

New Holland kommer med noe lignende på sine treskere, men for sitt system «Pro-active and automatic combine setting system» får de kun sølv. Her forutser treskeren forholdene etter hvert som du beveger det på jordet og stiller seg inn deretter. Du må derfor legge inn tidligere avlingsmengder, jordet topografi og ikke minst montere GPS. Denne kommer dog kun til rotortreskere.

Sølvmedaljer:

Fjæring både foran og bak

Claas lanserer Terra Trac for sin Axion 900. Her har du belter på bakhjula samtidig som det er den første traktoren med fjæring både på fram- og bakaksling. Dette er gjort fordi «semi-tracked-traktorer», altså med belter kun bak, ofte sliter med kjørekomfort. Denne typen «flate» belter har også større kontaktflate enn triangelbelter. Skal vi ta Claas på ordet, overfører denne maskinen 450 hester til bakken uten at jordstrukturen ødelegges.

Fordeler vekten med trepunkten

Fendt har i år sett på vektdistribusjon mellom fram- og bakaksling. For at denne hele tiden skal være optimal flyttes trepunkten automatisk nærmere eller lengre vekk fra bakakslingen. Dette kalles VarioPull og på denne måten forandres vektoverføringen uten at føreren trenger å tenke over det. Dette åpner opp for å minske vekten på traktoren og da gi en mer økonomisk kjøring både i form av kroner og meitemark.

Fendt med eltraktor

E100 Vario er verdens første serieproduserte eltraktor. Denne Fendten har 68 hestekrefter, hvor motor, eksos-, luft- og drivstoffsystemer er byttet ut med et batteri og en kompakt elmotor. Batteriet er på 100kWh som lades raskt og har en batteritid på fire timer ved «normal» arbeidsmengde, hva nå enn det er.

Lettvinne hjulvekter fra John Deere

Hjulvekter kan være nødvendige for å holde seg innenfor lovlige rammer når det blant annet kommer til transport. Et stort minus er derimot at de som regel er vanskelige å montere, og at det derfor sjeldent blir satt på og tatt av. Dermed ender det med at du enten kjører med for lett traktor på vei eller for tung traktor på jordet. Nå har John Deere kommet med en forenklet monteringen av hjulvekter. De kommer opp til tusen kilo per par. Disse løftes enkelt på plass med en pallegaffel uten at du trenger å jekke opp traktoren på noen som helst måte. De festes med enkle klyper i stedet for å måtte boltes fast.

Slåmaskinen som redder liv

Du er kanskje en av mange som har kjørt over en rådyrkalv med slåmaskinen? Tidligere i år kom en enkel, men genial løsning med tinder som festes på lasteren og går som en rake i graset for å skremme opp dyr. Nå kommer en mer komplisert og sannsynligvis dyrere løsning: Sensosafe fra Pöttinger. Her er det infrarøde sensorer med integrert LED-lys som titter ned i graset fra en bjelke i forkant av slåmaskinen. Maskinen hever seg automatisk når sensorene varsler om et dyr. Dermed redder du både dyret og graset.

Tømmer plantørka fullstendig

Ungarske Flexwave har kommet med en løsning for å kunne tømme plantørke for korn fullstendig uten å måtte skuffe og koste korn i timevis. Dette vel og merke på plantørker hvor det ligger en skrue eller en annen form for transportinnretning et sted på gulvet. Det må sies å være en veldig enkel løsning, men at den bør kunne fungere veldig godt. Det legges nemlig en pute (uten luft i) på gulvet og oppetter veggene i plantørka. Etter at du har begynt å transportere ut kornet via skruen eller et transportbånd blåser du luft inn i puta så kornet løftes/skyves mot der skruen ligger. Når det er tomt er det tomt, og i stedet for å måtte koste og skuffe kan du bare tappe lufta ut av den gigantiske puta og legge den inntil veggen igjen.

Høy kapasitet med smalt treskeverk

Agco-gruppen kommer nå med en ny tresker med Massey-, Fendt- eller Challenger-merket på. Den er den eneste treskeren blant storgutta som klarer de lovlige 3,3 meterne i transportbredde, til tross for 800-hjul foran. Dette er hovedsakelig grunnen til at Agco er tildelt sølvmedalje for sin Ideal-tresker. Treskeverket er nedjustert til 140 centimeter bredt, men kompenseres med to rotorer på 4,85 meter og 60 centimeter i diameter hver. I likhet med Claas og New Holland vil også her treskeren stille seg inn mer eller mindre automatisk.

Terminal for de tunglærte

Er du en av de som har kjøpt en ny, moderne traktor som du ikke skjønner bæret av? Terminalen kan være ufremkommelig for mange, men nå skal Claas ha funnet svaret. De har kommet med en førerassistent som kan settes inn i eksisterende automatiske assisteringsterminaler. Denne ligner på den nevnte intelligente treskeren, og er også kalt Cemos. Denne prater språket til en bonde, ikke en dataingeniør. Den foreslår innstillinger etter hva slags redskap du har på både før og under arbeid, et eksempel er forlenging av toppstag. Denne skal gi råd for å optimalisere resultatet, effektiviteten og drivstofforbruket.

GPS-styrte plogkropper

Er du lei av ferdigpløyde vendteiger hvor resultatet kan vitne om en fordrukken fører? Z-kanten som dannes enden i fåra blir bare verre og verre ettersom plogene blir lengre og lengre. Flere produsenter har prøvd å løse dette problemet med forskjellige løsninger, vanligvis forsinket hydraulikk. Nå har derimot Kuhn blandet inn GPS også her. Du kan se på det som automatisk seksjonsavstengning på ei sprøyte. Hver enkelt kropp hever og senker seg hydraulisk på det samme punktet som den første ved hjelp av GPS-koordinater. Dermed får du ikke de siste fårene i vendteigen hvor mye av jorda blir vendt to ganger.

Varsler bilister om landbruksmaskiner

Claas kommer med et system som varsler nyere bilers datasystemer om at de snart kommer til å støte på landbruksmaskiner i trafikken. Dette forutsetter at det er GPS på traktoren, treskeren eller hva enn det er som ferdes langs veien. GPS-koordinatene sendes over nettet til biler i nærheten som får opp et varsel i sanntid. Bilisten får informasjon om hvor langt det er frem til landbruksmaskinen. Dette for å forhindre farlige situasjoner i trafikken.

Gode løsninger for mekanisk ugrasbehandling

Både John Deere og Claas mottar sølvmedalje for sine løsninger på presisjon i mekanisk ugrasbehandling i radkulturer. De har begge montert et tredimensjonalt kamera på ugrasharva som sørger for at harva går eksakt der den skal og ikke river med seg noen av plantene du faktisk vil ha der. Dette gjøres automatisk via hydrauliske sylindre som erstatter stabilisatorene av trekkarmene. Tidligere har det kun vært todimensjonale kameraer som viser deg hvordan du ligger i forhold til raden og føreren må selv gjøre grep. John Deere leverer også sånne 3D-kameraer til traktorer med autostyring så selve traktoren også automatisk går mellom radene.

Samler og bearbeider info

Agrirouter er et samarbeid mellom en rekke europeiske maskinprodusenter, deriblant Amazone, Agco og Grimme. Den digitale verden slår innover landbruket med voldsom kraft. Alt dette kan virke overveldende, spesielt når alle produsenter og leverandører har hvert sitt system. Nå går en rekke selskaper sammen for å samle all info. Har du en maskinpark bestående av forskjellige merker kan nå all innsamling og bearbeiding av info bli mye enklere. Infoen skal gå begge veier, mellom bonde, innleide, forhandler, produsent, produktmottak og lignende.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS