Du er her

Dekk bedre enn belter

Det hevder i alle fall Michelin, etter at franske IRSTEA har sammenliknet IF-klassifiserte landbruksdekk og belter på skurtresker.
Av Magnus Østby
Publisert 06.05.2013 09:00

Michelin hevder dekk gir mindre jordpakking enn belter.

IRSTEA (The French National Research Institute of Science and Technology for Environment and Agriculture) har sammenlignet tre forskjellige løsninger på en skurtresker med full tank: 800 mm brede IF-dekk, 900 mm brede IF-dekk og 760 mm breie belter.

Ifølge Michelin og IRSTEA gir skurtreskere med belter gir en ujevn vektfordeling, og at det ekstra trykket beltene utgjør sammenlignet med IF-dekk ikke gir noen fordeler når det gjelder jordpakking. Studien ble gjennomført på et 3,5 hektar stort område i Frankrike ved hjelp av OCDs logistikkverktøy.

På mjukt underlag økte jordpakkingen med 55 prosent da skurtreskeren var utstyrt med belter. Når den i stedet ble utstyrt med 900 mm IF-dekk med 1,4 bar lufttrykk økte jordpakkingen med 46 prosent.

På hardt underlag viste testene at belter medførte et ujevnt trykk på bakken, på grunn av beltehjulene. Det ble målt opp til to ganger så høyt trykk vedbruk av belter sammenlignet med IF-dekkene. Trykket fra IF-dekkene var dessuten jevnt fordelt over hele slitebanen.

Når skurtreskeren var utstyrt med 900 mm IF-dekk med 1,4 bar lufttrykk beregnes jordpakkingen til litt over 4 bar. Skurtreskeren med belter ga et ujevnt trykk på bakken, noen ganger opp til nærmere 9 bar, noe som er dobbelt så høyt som IF-dekkene.