Kumøkk

Danske kyr sover i sin egen møkk

Ved hjelp av en separator kan kumøkk forvandles til “gyllefiber”, som gir et bløtt og godt sengeunderlag for kua.

Publisert

Dersom miljømyndighetene i Danmark gir klarsignal, kan gyllefiber erstatte halm i danske liggebåser

Det høres kanskje ikke så innbydende ut å skulle sove i sin egen møkk, men danske kyr er ville med det, skriver Vidensentret for landbrug.

Bedre å bruke enn halm

Fiber, som det kalles på folkemunne, er blitt veldig populært som strø i danske fjøs. Både fordi det er billigere og enklere å bruke enn halm, men også fordi det gir mer velferd for de mjølkekyrne som skal yte maks hver dag. Dessuten må det jo også betegnes som et bærekraftig tiltak for miljøet.

Skåner klauver og haser

Gyllefiber er et produkt som oppstår når væskefraksjonen blir presset ut av gjødsla ved hjelp av en separator. Det som blir igjen er et forholdsvis tørt materiale bestående av organiske fibre fra kugjødsla.

-Materialet er meget komfortabelt og skånsomt for kyrne å ligge på. Det er godt for klauvene og dyra slipper slit på hasene, som for eksempel halm kan gi, forklarer Morten Lindgaard Jensen, konsulent i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Penger å spare for bonden

Men også bondens økonomi er tjent med fiber-strøet.

-Fibret er lett å handtere og sliter ikke på mekaniske deler i fjøset som tilfelle er ved bruk av sand i båsene. Som sagt er det billigere og du er ikke så avhengig av vær og vind som når det gjelder å redde halmen, framholder Jensen.

Miljømyndighetene holder igjen

Det er mulig Videncentret har «oversolgt» produktet, for det er ennå ikke særlig utbredt blant danske bønder. Men sentret påstår at en rundspørring viser at mange er interessert i å bruke fibret i fjøset.

En annen hindring er miljømyndighetene.

-Tidligere har de ikke villet godkjenne gyllefiber brukt som strø, men nå er det ting som tyder på at de vil lempe på reglene, påstår en optimistisk Jensen avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS