Brannvesenet leier vektere som rykker ut kjappere enn de selv klarer

For å redusere innsatstiden, betaler det offentlige vektere for å rykke ut når brannalarmen går. Jobben de legger ned på åstedet før brannvesenet kommer frem, anses å være samfunnsøkonomisk fornuftig.

Publisert

Dette skjer i flere svenske kommuner. Fornuften i samarbeidet mellom brannvesenet (rädningstjänsten) og vekterne, støttes av en studie som er gjort ved Linköpings universitet. På senteret for forskning innen respons- og redningssystem, viser nemlig studiet at samarbeidet gir samfunnsøkonomiske effekter i form av lavere kostnader og reduserte skader.

Det er svenske Aktuell Sikkerhet som skriver dette. De skriver at vekterne også brukes til forebyggende arbeid.

– Vekterne arbeider forebyggende i den forstand at de snakker med ungdommer og andre grupper i samfunnet, for å skape relasjoner som kan bidra til økt sikkerhet og trygghet i kommunene, sier Åsa Weinholt, som er doktorgradstipendiat på avdelingen for kommunikasjon og transportsystem, Campus Norrköping.

Hun har utført studet sammen med forskeren Tobias Anderson.

I svenske Aktuell Sikkerhet vises det til et eksempel der vektere for en tid tilbake rykket ut på en konkret brannalarm. Inntil brannvesenet kom til stedet, rakk vekterne å forhindre større dramatikk enn den som allerede var.

– En analyse viser at gevinsten av vekternes raske ankomst er langt høyere enn hva det koster å lære dem opp. De får startet slokkearbeid og spredningshindrende tiltak tidligere enn normalt, hevdes det i artikkelen.

Det vises til et eksempel i Söderköping der nytten av det årlige samarbeidet er på 172 000 kroner, mens den årlige kostnaden er beregnet til 21 000 kroner.

Powered by Labrador CMS