IMG_7207

Badeanlegg må endre overvåkings-rutiner

Et badeanlegg er av Datatilsynet pålagt å endre rutinene for kameraovervåking. Det stilles blant annet krav til bedre merking, fordi overvåkingen anses spesiell sammenlignet med alminnelig bluferdighet.

Publisert

Sørlandsbadet har hatt Datatilsynet på besøk. (Arkivfoto: Even Rise)

Det var Sørlandsbadet i Lyngdal som for snart ett år siden hadde besøk av Datatilsynet som tok for seg virksomhetens behandling av personopplysninger, deriblant sin omfattende kameraovervåking.

To av anleggets 11 kameraer er styrbare med zoom. Ett er plassert i resepsjonen, mens resten er i bassengområdet, hvorav tre er montert under vann. Disse er knyttet til programvare som blant annet registrerer om noe ligger stille på bunnen av bassenget.

– Datatilsynet bestrider ikke at overvåkingsanlegget kan være nyttig for virksomheten i deres arbeid for å skape trygge rammer omkring bruken av anlegget. Tilsynet ser dette primært knyttet til å oppdage farlige situasjoner og avverge alvorlige konsekvenser ved bruk av bassenget. Spørsmålet er likevel om tiltaket er forholdsmessig proporsjonert for det formålet som er definert, heter det i tilsynsrapporten.

Sørlandsbadet hadde ikke meldt fjernsynsovervåkingen til Datatilsynet på det tidspunktet tilsynet fant sted. Dette er et brudd på personopplysningsloven. De hadde heller ikke skiltet utover et generelt varslingsskilt ved inngangen til badeanlegget.

– Grunnet den overvåking som skjer ved badet, både i forhold til omfang og i forhold til en situasjon hvor alminnelig bluferdighet gjør overvåkingen spesiell, mener Datatilsynet at badet bør tilgjengeliggjøre mer informasjon enn det minimum loven krever, heter det.

Datatilsynet har stor forståelse for at opptak fra resepsjonsområdet lagres inntil fire dager. De mener derimot at personverninteressen tilsier endring i rutinene fra bassengområdet.

– Datatilsynet er skeptisk til at opptak i det hele tatt lar seg forsvare, heter det i tilsynsrapporten som ber Sørlandsbadet vurdere sin praksis når det gjelder lagring.

Sørlandsbadet sørget for både innmelding og tilstrekkelig skilting umiddelbart etter tilsynsbesøket.

Rapporten kan du lese i sin helhet her.

"
Powered by Labrador CMS