Vandvik

Fortsatt grov krim blant vakt-ansatte

Politiets vandelskontroll avslører 11 vaktansatte i Oslo med voldssaker på rullebladet. Tre av forholdene kvalifiserer til fengselsstraff fordi de er særs grove. To ansatte i hovedstadens sikkerhetsbransje står også bak alvorlig narkotikakriminalitet.

Publisert

Politiinspektør Bjørn Vandvik, Oslo politidistrikt. (Arkivfoto: Even Rise)

Det er imidlertid verdt å merke seg at politiet konstaterer en utvikling de siste årene som går i retning av en stadig mer lovlydig vekterstand.

Tallene som politiet går ut med nå, stammer fra en vandelskontroll utført for 2010, frem til 31. mars 2011, blant cirka 7275 ansatte i 29 selskaper med hovedkontor i Oslo. Blant de kontrollerte, og dem som det er konstatert at har straffbare forhold på seg, er det både tradisjonelle vektere og ordensvakter.

Enkelte selskaper fulgte aldri pålegget om å levere politiet lister over sine ansatte, noe som gjør at statistikken bare er en indikator på hvordan det står til med rullebladene i sikkerhetsbransjen. Dette fordi alle av den grunn ikke er blitt kontrollert.

Av de 7275 sikkerhetsansatte som politiet kontrollerte, ble 142 avslørt med straffbare forhold hos politiet. Da kontrollen ble gjennomført, avslørte den at 18 selskaper hadde en eller flere ansatte med vandelsanmerkning. 11 selskaper hadde ingen ansatte med vandelsanmerkning.

Tilbakemeldinger bransjen har gitt til politiet, forteller at 49 av de 142 får fortsette i jobbene sine. 68 har sluttet eller er permitterte, mens arbeidssituasjonen for 25 av dem er uavklart.

I tillegg til de to med alvorlig narkotikakriminalitet, ble også fire bransjefolk tatt i mindre narkotikasaker. Fire vaktansatte er dessuten innblandet i saker som omhandler ulovlige legemidler.

Gledelig er det imidlertid at andelen sedelighetssaker er redusert fra fire til én prosent siden forrige vandelskontroll. Og ingen er registrert med tyverier denne gangen.

12 personer innenfor vakt- og sikkerhetsbransjen er registrert med ordensforstyrrelser. Dette mener sikkerhetsbransjens fagsjef i NHO Service, Runar Karlsen, er alvorlig nok i seg selv:

– Vektere og ordensvakter som er ute på byen når de har fri, må også da gå foran som gode eksempler. Folk i disse yrkene er rollemodeller for andre, og må alltid oppføre seg å en måte som gjør dem verdt den tilliten de har i jobben sin. Å ikke etterkomme pålegg som politiet gir, eller det å forstyrre den alminnelige ro og orden, gjør at troverdigheten de trenger i vaktjobben forsvinner, sier han.

I den nyeste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet kan du lese mer om politiets vandelskontroll. Noen tall i denne nett-artikkelen er oppdaterte sammenlignet med hva som var tilgjengelig da papirutgaven gikk i trykken. Dette skyldes blant annet innrapportering til politiet som har skjedd helt frem til 29. oktober.

– Sikkerhetsbransjen er en bransje der en bør forvente færre straffbare forhold enn i befolkningen generelt, uttales det fra Oslo politidistrikt.

Statistikken, som blir litt bedre for hvert år, viser at bransjen – og politiet – har lykkes med sitt holdningsskapende arbeid. Trekker man ut vanlige trafikksaker, er antallet straffbare forhold nede på 76. Det betyr - uten trafikksaker - at kun 1,02 prosent av de vaktansatte i 2010 er registrert med vandelsanmerkninger.

Blant annet kan, som tildigere nevnt, både politiet og bransjen selv konstatere at ingen av de ansatte i 2010 hadde tyveri på rullebladet. I motsetning til i 2009, var utviklingen hva gjelder sedelighetssaker også positiv. Mot 4 prosent som var registrert med slike saker i 2009, var prosentsatsen kun én prosent i 2010.

– Vi har med andre ord oppnådd en forbedring, sier Karlsen.

Politiet vil i tiden som kommer følge opp de bedriftene som aldri sendte inn lister over sine ansatte.

– Vi har et klart inntrykk av at kontrollerte bedrifter tar dette med vandelskontroll alvorlig. De aller fleste tar grep, og mange av dem som er avslørt har sluttet i jobbene sine, opplyser politiet.

Bakgrunnen for at statistikken ikke kommer før nærmere to år etter den periode den gjelder for, er tiden politiet nødvendigvis trengte på å ”vaske” dem opp mot sine egne registre, samt på å gi tilbakemeldinger om lovbrudd, og deretter følge opp arbeidsgivernes reaksjoner mot sine ansatte.

I den nyeste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet kan du lese mer om politiets vandelskontroll.

Powered by Labrador CMS