Med hjelp fra energispesialisten Schneider Electric styres hotellets energiforbruk fra bookingsystemet

Grønn booking i Østbanehallen

Comfort Hotel Grand Central i gamle Østbanehallen i Oslo er et av få hoteller i landet hvor bookingsystemet ikke bare styrer disponering av rom, men også lys, luft og varme på hotellets 170 gjesterom. Sesongvariasjoner gjør investeringen svært lønnsom.

Publisert

Med hjelp fra energispesialisten Schneider Electric styres hotellets energiforbruk fra bookiingsystemet.

Nordic Choice Hotels sin nye hotellsatsing har, med hjelp fra energispesialisten Schneider Electric, fått skreddersydd et styringssystem som ikke bare styrer og overvåker ventilasjon, varme og lys, men som automatisk styrer gjesterommene utfra bookingstatus.

Automatisert

– Styringssystemet i gjesterommene er knyttet til den enkelte rombookingen, noe som tilsier at varme og ventilasjon befinner seg i stand-by inntil et par timer før gjesten ankommer, sier Nariman Fakhraee i Schneider Electric i en pressemelding.

Avhengig av utetemperaturen, vil styringssystemet starte klimatisering av rommet, og sørge for en behagelig temperatur innen gjesten ankommer rommet.

Olav Langli, hotelldirektør på Comfort Hotel Grand Central.

– Når gjesten setter inn nøkkelkortet i bryteren blir rommet satt til lokal styring, og gjesten kan selv påvirke ønsket temperatur med +/- 3 grader, forklarer Fakhraee.

For å integrere styringssystemet til gjesterommene, utviklet energispesialisten et grensesnitt som gjør at SD- og automatikkanlegget kommuniserer med bookingsystemet. Løsningen styrer rommene i tre nivåer – ikke i bruk, klar til bruk og i bruk. Det vil si at rommene ikke bruker energi før de skal klargjøres til bruk.

Miljøsøkelys på hotellet

– Hotelldrift krever daglig fokus på energiforbruk. Et fredet Østbanehall-bygg er i seg selv en krevende bygning, i form av store vinduer og 4,5 meter takhøyde på mange rom. I tillegg kommer gjesters minimumskrav til nok varmtvann, varme og ventilasjon. Kunsten er å finne balansen mellom romdekning, sesong og energiforbruk. Med styringssystemet fra Schneider Electric kan vi enkelt justere og tilpasse hotellet. Vi kan stenge av en fløy direkte fra bookingsystemet i lavsesongene, og vi kan redusere energikostnadene når gjesterom ikke er i bruk uten at det går på bekostning av våre boende gjesters komfort, sier Olav Langli, hotelldirektør på Comfort Hotel Grand Central.

– Vil bli etterspørsel

– Vi tror dette er en teknologi som vil bli etterspurt av mange i hotellnæringen etter hvert som flere får opp øyene for besparelsene, både med tanke på miljøet men også kostnadsbesparelser som slik teknologi muliggjør. Som en sentral aktør innen reiselivet har Nordic Choice strukket seg mot de strengeste energikravene i bransjen. Vi er veldig glade for at hotellkjeden viser vei og velger løsninger med strenge krav til reduksjon av energiforbruk, sier Nariman Fakhraee i Schneider Electric.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS