werp

– En viktig ressurs som samfunnet må bruke

– Vi må se på samfunnets samlede ressurser når samfunnssikkerheten planlegges. Dagens regjering har ikke vært flink nok til å samle ressursene. Vi ønsker å legge til rette for at også sikkerhetsbransjen i økende grad skal kunne bidra til et sikrere samfunn.

Publisert

Høyres Anders B. Werp (i midten) fikk på seg uniform fra Securitas da han besøkte Drammen i dag (Foto: Privat).

Det sa justispolitiker Anders B. Werp da han i formiddag møtte representanter fra sikkerhetsbransjen.

– Det norske folk er genuint opptatt av sikkerhet. Derfor er sikkerhet og justispolitikk et av de mest omfattende temaene i Høyres partiprogram. Vi som politikere må legge til rette for å bruke de ressursene som finnes. Den private sikkerhetsbransjen er en av disse, sier han.

Høyrerepresentanten, som siden 2009 har hatt plass på Buskeruds stortingsbenk, bruker hele dagen i dag for å skaffe seg et enda bedre innblikk i arbeidsoppgavene som den private sikkerhetsbransjen har – og som de mener de kan utføre hvis myndighetene åpner opp.

– Jeg er veldig opptatt av å få høre hvilke tanker bransjen har om hvordan de kan bidra til økt samfunnssikkerhet, og ikke minst hvordan de kan inkluderes i samfunnsberedskapen. Det er også interessant å høre hvilke erfaringer de gjør seg i hverdagen, og om de opplever flaskehalser i det offentlige systemet. Alt de forteller meg vil jeg ta med tilbake Stortinget og politikken, sier Werp.

I dag melder VG at Høyres Michael Tetzschner mener private aktører må få lov å drifte norske fengsler.

– Det er ikke Høyres politikk med privat drift av norske fengsler, sier Werp.

– Vil Høyre gå inn for å bruke den private sikkerhetsbransjen til for eksempel fangetransport, fremstillinger, hittegodshåndtering og eventuelle andre oppgaver som tradisjonelt utføres av politiet i dag?

– Høyre vil vurdere alle politiets sivile oppgaver. Først vil vi gå nøye gjennom Politianalysen og høringsuttalelsene til den. Høringsfristen er i slutten av neste måned, sier Anders B. Werp.

Tidligere har Høyre nådd frem med forslaget om bruk av vektere til fangetransport. Dette ble iverksatt sist Høyre satt i regjering, men prøveprosjektet ble avbrutt så fort Stoltenberg-regjeringen kom til makten.

Det er NHO Service, med fagsjef Runar Karlsen i spissen, som har invitert Werp til Drammen i dag. Der møtte han blant annet vektere fra Securitas.

- NHO Service er glade for at Anders B. Werp takket ja til å hospitere en dag hos sikkerhetsbransjen. Vi er optatt av at sentrale politikere blir kjent med den profesjonalitet bransjen leverer og står for i dag, sier Karlsen

Tidligere har stortingsrepresentant og justispolitiker André Oktay Dahl, også han Høyre, hatt ”arbeidsuke” i sikkerhetsbransjen. Til uken står partifellen Heidi Nordby Lunde for tur. Hun skal hente inntrykk hos både Securitas, G4S og Nokas i Oslo, før hun bringer disse med seg tilbake til politikken.

– Regjeringen har ikke gjort nok for å synliggjøre og nyttiggjøre seg bransjen, sier Anders B. Werp.

André Oktay Dahl stilte tidligere i år følgende spørsmål til justisminister Grete Faremo:

– Hvilke fremtidsvisjoner har statsråden for et utvidet samarbeid mellom det offentlige og den private sikkerhetsindustrien for å sikre økt trygghet, bedre bruk av ressurser og bedre beredskap?

Hovedessensen i Faremos svar var blant annet at dette er noe hun har delegert til politidirektøren, og at det derfor er politidirektoratets ansvar å benytte private aktører ved behov.

– Sikkerhet er et politisk ansvar. Både 22.juli-kommisjonens rapport og Politianalysen har gitt regjeringen strykkarakter. Vi har etterlyst politisk engasjement for at samfunnsberedskapen også er nødt til å omfatte den private sikkerhetsbransjen, men ser foreløpig ingen resultater. Derfor er det viktig for meg å besøke de som jobber i private sikkerhetsselskaper, og bidra til å synliggjøre dem. Det er viktig at vi som politikere ser på samfunnets samlede ressurs når samfunnssikkerheten planlegges. Vi må legge til rette for at alle tilgjengelige ressurser brukes ved behov. Sikkerhetsbransjen blir bare større og større, og har etter hvert opparbeidet seg en solid kompetanse hele samfunnet bør nyttiggjøre seg, sier Werp.

Her kan du lese om André Oktay Dahls opplevelser da han hospiterte hos sikkerhetsbransjen. Og her kan du lese om hans innsats som vekter på verditransport.

Dette skrev Aktuell Sikkerhet da Høyres programkomité vedtok partiprogrammet sitt foran årets valg.

"
Powered by Labrador CMS