Nokas lite1

Bøhler hedrer vekterne og ber om mer politi

Jan Bøhler ber justisministeren om styrket politiinnsats på Oslo sentralstasjonen. Samtidig hedrer han og resten av Arbeiderpartiets stortingsgruppe Nokas-vekterne med juleblomst – i respekt for innsatsen de legger ned i og på stasjonsområdet hvor ungdomsmiljøet blir mer og mer voldelig.

Publisert

Direktør i Nokas Vakt, Frode Østdahl, takker Jan Bøhler for oppmerksomheten han retter mot innsatsen som Christian Svensen og de øvrige vekterne på Oslo sentralstasjon gjør. (Foto: Even Rise)

– Jeg har i lang tid fulgt situasjonen på Oslo sentralstasjon, både ved besøk på vaktsentralen og som kollektiv-reisende selv. Det er ingen tvil om at vekterne har en utsatt posisjon og at de gjør en viktig jobb. De skaper trygghet gjennom den innsatsen de legger ned, og fortjener absolutt en blomsterhilsen for sitt forebyggende arbeid, sier Jan Bøhler (Ap).

Stortingsrepresentanten har hele Arbeiderpartiets stortingsgruppe med seg i synet på at vekterne fortjener heder og ære for jobben de gjør på Oslo sentralstasjon.

Området er nemlig det stedet i Norge hvor Nokas har absolutt størst utfordringer hva gjelder vold og trusler. Aktuell Sikkerhet har tidligere omtalt at selskapet bare i første kvartal i år leverte 30 politianmeldelser for vold mot vektere.

Dette refererte Bøhler til i sin julehilsen til vekterrepresentantene Christian Svensen og Claus Peter Paulsen i formiddag, samt til vakt-direktør Frode Østdahl, driftssjef Ronny Bjerke og kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen. I tredje kvartal så vekterne seg også nødt til å bortvise 10.500 personer, mens 118 ble holdt tilbake i påvente av at politiet skulle komme.

Bøhler poengterte overfor vekterne at ingen skal måtte ha det slik på jobb.

– Vekterne er en gruppe vi skal ha respekt for, men som dessverre ikke alltid heises frem som fortjent. Jeg har jobbet med ungdom i mange år, og vet hvor aggressive enkelte kan være. En del av dem som samles på Oslo sentralstasjon er blant Oslos ungdom med størst problemer. De kan lett rekrutteres til kriminell aktivitet. I den forbindelse er vekternes forebyggende tilstedeværelse viktig, sier Bøhler.

Nettopp store ansamlinger av ungdom er bitt det største problemet for vekterne ivaretar sikkerheten på landets største kollektivknutepunkt i tiden mellom klokka 03.45 på morgenen og 01.30 på natta. Innenfor denne åpningstiden kan så mange som 200.000 mennesker være innom sentralstasjonen.

I kampen mot problemene som oppstår nærmest daglig, og i alle fall ukentlig, hører vekterne stadig trusler om at gjengmedlemmene vet hvor de bor og at familiene deres er i fare. Dette er en av årsakene til at antall korttidssykmeldinger for Nokas-ansatte på Oslo sentralstasjon er mer enn dobbelt så mange som andre steder hvor selskapet er representert med vektere.

– For oss er det viktig og hyggelig at politikerne ser at vi gjør en viktig jobb både i det private og i det offentlige rom. Det er veldig positivt at Jan Bøhler setter fokus på vekternes hverdag og utfordringer, og at han ber justisministeren om økt politiaktivitet ved Oslo sentralstasjon. Det er politiet som har myndighet til å utøve tilstrekkelig makt til å sette en stopper for det som vekterne våre utsettes for, sier Frode Østdahl.

– Men det er viktig for oss å understreke at samarbeidet med politiet er veldig bra. Det vi ønsker oss er mer tilstedeværelse av uniformert politi, legger han til.

Rom Eiendom er NSB-konsernets eiendomsselskap. De har tidligere bekreftet overfor Aktuell Sikkerhet at hverdagene er blitt tøffere på Oslo sentralstasjon:

– Det er et tankekors at vi blir stedet hvor samfunnsproblemer må løses. Det er vi som blir sittende med problemene til blant andre bostedsløse og ungdomsgjenger som burde blitt løst helt andre steder, sa strategidirektør og samfunnskontakt Signe Horn i Rom Eiendom tidligere i år.

– Det er ingen tvil om at mer uniformert politi på Oslo sentralstasjon er viktig, sa hun under dagens besøk av Jan Bøhler.

Rom Eiendom er Nokas sin oppdragsgiver for vaktholdet på Oslo sentralstasjon.

– Jeg har forståelse for at justisministeren ikke skal detaljstyre politiets prioriteringer og innsats. Men utviklingen på Oslo s er såpass alvorlig og viktig for samfunnet og hverdagsberedskapen mot vold, at jeg håper justisministeren vil gi dette oppmerksomhet og sette seg nærmere inn i hvordan politiet vil ta tak i situasjonen fremover. Dette må selvsagt skje i samarbeid med eierne, vekterne, frivillige organisasjoner og kommunen, men slik situasjonen er blitt er man avhengig av at politiet gjør en innsats, skriver Jan Bøhler i brevet til justisminister Anders Anundsen.

Christian Svensen og Claus Peter Paulsen mottok blomster fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler på vegne av vekterinnsatsen på Oslo sentralstasjon i dag. (Foto: Even Rise)

Powered by Labrador CMS