Overlevde ikke gravferdskontrakt

Vaktselskapet som i mai overtok vaktholdet for gravferdsetaten i Oslo, er konkurs. Før de ble tildelt oppdraget måtte de forklare hvordan de skulle klare jobben for en pris langt, langt under prisene som konkurrentene opererte med.

Publisert

Da Security Services deltok i anbudskonkurransen fryktet gravferdsetaten at prisen var for god til å være sann. Nå er selskapet konkurs. (Foto: Even Rise)

Første mai i år tok Follo-selskapet Security Services fatt på det prestisjefylte oppdraget for gravferdsetaten i Oslo kommune. To og en halv måned senere valgte styreleder og daglig leder Alan Siamend Hansen å melde oppbud.

Konkursåpningen ble dermed en realitet i Follo tingrett 15. juli.Selskapet som ble statet våren 2009 drev med vakthold, arrangementssikkerhet og ledsagertjeneste. Planen var ifølge selskapets egne nettsider ambisiøs:

- Vi skal sammen med våre partnere bygge Norges største overvåkningssentral for å stoppe kriminaliteten og trygge Norges befolkning.

Kontrakten Security Services fikk med Oslo kommunes gravferdsetat har vært et diskutert blant mange i sikkerhetsbransjen. Som desiderte billigste tilbyder med en pris på 30.000 kroner måneden, mener alle som Aktuell Sikkerhet har snakket med at Security Services aldri kom til å få oppdraget til å gå rundt. Det antydes at godt og vel det dobbelte kan være en forsvarlig pris.

Også gravferdsetaten synes tilbudet hørtes for godt ut til å være sant. Derfor tok de en ekstra runde med selskapet for å forsikre seg om at de ikke bidro til sosial dumping eller andre ulovligheter.

– Vi forsto ikke at de kunne klare å levere det vi etterspurte for den prisen de opererte med. Derfor innkalte vi Security Services til et møte der de redegjorde for økonomien i oppdraget. Forklaringen deres virket troverdig, og som kommunal virksomhet skal prisen være det vi vektlegger. I ettertid ser vi at det kanskje ikke alltid er lønnsomt å velge leverandør kun ut fra dette kriteriet, sier drifts- og avdelingssjef Sturla Moe.

I møtet med gravferdsetaten la ikke Follo-selskapet skjul på at de strakk seg langt for å få nettopp denne kommunale virksomheten som en prestisjekunde i Oslo. Dette var viktig for dem med tanke på at hovedstaden var et satsningsområde.

– La det være sagt med en gang; Vi har aldri hatt et vaktselskap som er så flinke og pliktoppfyllende som Security Services var. Forklaringen deres på at de kunne levere til den prisen de gjorde, var at de skulle nyttiggjøre seg vektere i administrative stillinger – og som jallerede var på fastlønn – til å gjennomføre oppdraget hos oss. På den måten ville ikke oppdraget hos oss utløse økte lønnsutgifter, og derfor kunne de operere med betydelig lavere i pris enn de andre tilbyderne gjorde, sier gravlundssjef Jan Tharaldsen.

Nærmere 20 kirkegårder i og rundt Oslo skal patruljeres med ulike frekvenser. Noen av dem flere ganger i døgnet, andre noen ganger ukentlig.

– Vi fikk en mail midt i juli om at det er åpnet konkurs. Situasjonen er at kirkegårdene av den grunn har vært ubevoktet frem til nå. Dette på tross av at det er et ekstra stort behov for vakthold nå på sommeren, sier Sturla Moe.

– Det er viktig med synlige vektere for å hindre overnatting og uønsket adferd. Nå er vi i dialog med Norsk Vektertjeneste, som har hatt oppdraget før, om at de kan starte opp igjen umiddelbart, sier Tharaldsen.

– Jeg kan bekrefte at vi er blitt kontaktet av gravferdsetaten, og at vi gjør det vi kan for å komme i gang allerede i dag, sier daglig leder Rolf Thorkildsen i Norsk Vektertjeneste.

Advokat Knut Ivar Paalsrud styrer boet etter Security Services. Han har foreløpig ikke fullstendig oversikt, og vil bruke tiden frem til første skiftesamling for å danne seg et bilde av hva som har skjedd. En måned etter konkursen ble det i Brønnøysundregistret registrert en såkalt meldepliktig avtale mellom Security Services og Thomas Flatmo og Hochank Mohammad Hussein.

– Det foreligger opplysninger om at det skjedde en transaksjon rett før konkursåpningen. Hvorvidt denne er gjennomført på lovlig vis eller ikke er blant de tingene jeg skal finne ut av, sier Paalsrud.

Flatmo og Hussein er henholdsvis styreleder og styremedlem i Security Services Uteliv AS. Dette selskapet, som ledes av Richard Noer, ble registrert i 2012. Frem til slutten av juni i år var Alan Siamend Hansen styreleder i dette selskapet. Hochank Mohammad Husein har tidligere vært styremedlem i Security Services.

Security Services Uteliv bruker nettsidene til konkursselskapet Security Services. De har endret navnet ett sted på forsiden, men etter det Aktuell Sikkerhet erfarer er det øvrige innholdet stort sett uendret.

Powered by Labrador CMS