IMG_6291 - Kopi

Væpnet ran av Nokas-transport

Ranere kom seg i dag unna med et større pengebeløp etter at de slo til mot en verditransport fra Nokas. Med unntak av noen få kroner, vil pengene ikke kunne brukes fordi de skjermes av fargeampuller som utløses om koffertene de ligger i blir åpnet.

Publisert

Administrende direktør Peter Junge (Foto: Even Rise)

Ranet skjedde i dag tidlig, og ranerne forsvant svært kjapt fra stedet i en Porsche Cayenne. Denne ble funnet brennende like etterpå. Den Nokas-ansatte, som var alene om verditransporten, følges i dag opp av et internt system. Han får også tilbud om psykologhjelp. Vekteren har vært ansatt hos Nokas over lang tid.

Dette er det aller første ranet som fullføres mot Nokas i Danmark etter at det norske selskapet kjøpte Dansk Værdihåndtering 1. januar i 2011.

- Vi ble utsatt for to forsøk i november og desember i 2013, men begge gangene mislykkes ranerne med å få med seg penger. Ingen av gjerningsmennene fra disse forsøkene er foreløpig pågrepet, sier administrerende direktør Peter Junge hos Nokas Værdihåndtering i Brøndby utenfor København.

I tillegg til hovedadministrasjonen, ligger også en av tellesentralene som Nokas har i Danmark der.

Aktuell Sikkerhet har tidligere omtalt en rekke sikkerhetstiltak som ble iverksatt da Nokas overtok for snart tre og et halvt år siden. Peter Junge la den gang ikke skjul på at deres forgjenger hadde hatt problemer med lav moral blant sine ansatte. Dette ga seg blant annet utslag i ustabilitet i form av høyt sykefravær.

Det gamle selskapet ble utsatt for åtte ran året før det ble solgt, mens Nokas frem til i dag har klart å hindre ranere i å få truet til seg en eneste av kronene de håndterer.

- Vi er klar over at også vi på et tidspunkt vil bli rammet av ran, men hittil har det ikke skjedd. Dette skyldes formentlig alle iverksatte tiltak, sa Junge til Aktuell Sikkerhet for for to år siden.

Dagens ran var regissert på den måten at en Toyota Carina bremset opp foran verditransporten. Det gjorde at verditransportøren ble nødt til å stoppe. Da kom umiddelbart den nevnte Porsche Cayenne’n opp på siden, og tre maskerte ranere, iført hvite drakter, stormet ut. Den ene av dem skal ha truet den Nokas-ansatte med pistol.

Etter å ha fått med seg et betydelig pengebeløp, forsvant ranerne. De er i ettermiddag fortsatt på frifot. Både Toyotaen og den utbrente Porschen er hos politiet for tekniske undersøkelser. Det er uvisst hvordan de kom seg videre fra stedet Porschen ble funnet hensatt og utbrent.

- De fikk med seg noen blanke poser med vekslepenger. Disse inneholdt en meget ubetydelig pengesum i en slik sammenheng, sier Peter Junge.

Overfor Aktuell Sikkerhet vil han ikke gi konkrete opplysninger om hvor mange penger kassettene som ranerne tok med seg inneholder.

- Det vet du at jeg ikke sier, men det er en kjent sak at pengene vil bli tilgriset med blekk dersom ranerne forsøker å åpne kassettene, sier Peter Junge.

Østjyllands-politiet etterlyser vitner etter ranet som sjedde da pengetransporten skulle kjøre ut på motorveien E45 i Tilst mot Ålborg.

Powered by Labrador CMS