På kollisjonskurs om adgangskontroll

Domstoladministrasjonen ønsker strengere sikkerhetstiltak i norske rettslokaler. Advokatforeningen hevder adgangskontroll vil ødelegge inntrykket av en åpen rettspleie.

Publisert

Samtidig kan ikke selv et profesjonelt sikkerhetsopplegg gi noen garanti mot alvorlige hendelser. Adgangskontroll vil også koste mye penger som kan brukes bedre på andre måter, som for eksempel flere dommere for å holde saksbehandlingstiden nede.

Det skriver generalsekretær Merte Smith i en kronikk i dagens VG.

I kronikken begrunner hun standpunktet med at norske rettslokaler allerede har et betydelig sikkerhetsopplegg, og at åpne rettslokaler har en verdi i seg selv. Samtidig påpeker hun at dommerne er flinke til å skape en rolig og verdig stemning. Smith stiller også spørsmål ved om risikoen er større for at det skjer kriminelle handlinger inne i et rettslokale sammenlignet med utenfor.

VG skriver at Domstoladministrasjonen har spilt inn behov for 866 millioner kroner på neste års statsbudsjett for sikring av rettslokalene i Oslo og Trondheim. Dette er mer enn 80 millioner kroner mer enn hva Høyesterett fikk for inneværende år til investering i sikkerhetstiltak tilsvarende hva som finnes på norske flyplasser.

I VG kan du lese hva direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, svarer på Merete Smiths argumentasjon.

Her kan du lese hele kronikken.

Dette har Aktuell Sikkerhet tidligere skrevet om sikkerheten i norske rettslokaler.

Her kan du lese om norgeshistoriens dyreste sikkerhetstiltak i norske domstoler.

Les om smertefri start på 22. juli-rettssaken og sikkerhetstiltakene der.

"
Powered by Labrador CMS