Ja til Nokas-kjøp: Har lagt vekt på effektiviserings-gevinsten

Konkurransetilsynet griper ikke inn i Nokas sitt kjøp av G4S sin norske virksomhet. Effektiviseringsgevinsten av sammenslåingen er noe av det de har lagt vekt på.

Publisert

- Vi har hele tiden sagt at vi ser synergier ved et slikt oppkjøp. Dette kan blant annet være i form av sammenslåing av mobil-ruter eller endringer i ledelsen. Selv om Nokas er et selskap som vokser, må vi gjennomgå de doble funksjonene som kommer til å oppstå. Vi er opptatt av å gjøre dette så ryddig som mulig, og ser frem til et godt samarbeid med de tillitsvalgte, sier konsernsjef Heine Wang i Nokas.

I slutten av oktober i fjor ble det klart at Nokas ønsker å kjøpe G4S sin norske virksomhet. Nyheten, som kom svært brått å resten av den norske sikkerhetsbransjen, skapte flere skeptiske reaksjoner som kom Konkurransetilsynet for øret gjennom en grundig høringsrunde.

Tidlig i desember varslet derfor Konkurranstilsynet at de behøvde ekstra tid til å behandle søknaden. Men i dag kunne Aktuell Sikkerhet røpe at Konkurransetilsynet ser seg ferdig med saken.

Det innebærer at de ikke vil gripe inn. Kjøpet av G4S er dermed å anse som lovlig, noe som betyr at de nå innlemmes i Nokas.

- Vi er veldig fornøyd med Konkurransetilsynets beslutning da dette vil styrke vår konkurransekraft både i det norske og skandinaviske marked. Gjennom å overta G4S vil Nokas overta mange dyktige medarbeidere med betydelig kompetanse. Selskapet vil også få nye tjenester innenfor blant annet flyplassikkerhet, på store integrerte høykompetanse sikkerhetsløsninger og arrangementssikkerhet. Dette vil gi oss store muligheter for organisk vekst i markeder utenfor Norge, sier konsernsjef Heine Wang i Nokas.

Konkurransetilsynet opplyser at oppkjøpet reiste en rekke problemstillinger som ble gjenstand for nærmere undersøkelser.

- Oppkjøpet involverer den nest største og tredje største tilbyderen av vektertjenester i Norge. Det var derfor nødvendig for tilsynet å vurdere om sammenslutningen ville medføre en vesentlig begrensning av konkurransen. Vi har blant annet gjennomført en omfattende høringsrunde hos kunder, konkurrenter og aktører i tilgrensende markeder for å kunne gjøre en slik vurdering, sier avdelingsleder Ingrid Kjeldstad Gullaksen i Konkurransetilsynet.

– Det nye selskapet vil fortsatt møte en sterk konkurrent i Securitas. Samtidig vil flere kunder ha betydelig kjøpermakt og det er muligheter for nyetablering i markedet. Vi har i avgjørelsen også tatt med i vurderingen at selskapene har kunnet vise til effektivitetsgevinster som følge av sammenslåingen, sier prosjektleder Sven Heidar Larsen i Konkurransetilsynet.

Tilsynets beslutning om å legge bort saken er en helthetlig vurdering basert på responsen fra høringsrunden og egne analyser av markedet.

Når vil vi kunne se at sammenslåingen er realisert, for eksempel ved at vekterne på Oslo Lufthavn bærer Nokas-uniform?

- Først skal vi gjennomføre en såkalt closing av avtalen, før vi må betale for oss. Deretter skal nesten 2.500 tdligere G4S-vektere kles opp. Når det kan skje, vet jeg ikke. Men vi vil gjennomføre profileringen så raskt det lar seg gjøre, sier Heine Wang.

Nokas betaler 290 millioner kroner til G4S Norge sine eiere.

"
Powered by Labrador CMS