Antikorrupsjonens dag

Ni prosent av norske virksomheter kjenner til korrupsjon i egen bransje. I dag, på FNs antikorrupsjonsdag, minner justis- og beredskapsdepartementet om at korrupsjonsbekjempelse er et av målene for deres styrking av økonomi- og cyberetterforskning.

Publisert

– Det var i høst at Aktuell Sikkerhet skrev om Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen (Krisino) som avdekket at ni prosent av norske virksomheter kjenner til korrupsjon i egen bransjen. Dette står i stil med hva den samme undersøkelsen har vist tidligere.

– Regjeringen vil styrke politiets arbeid mot økonomisk kriminalitet, og i statsbudsjettet satte vi av 25 millioner kroner til styrking av etterforskning når det gjelder økonomisk kriminalitet og cyber-kriminalitet. Sentralt er det viktig med et sterkt Økokrim, som ivaretar rollen som nasjonalt kompetansesenter og som har kapasitet til å behandle de aller mest kompliserte og alvorlige straffesakene. På lokalt nivå må økoteamenes kapasitet styrkes slik at de kan behandle flere og mer kompliserte saker, sier statssekretær Hans Røsjorde.

Det finnes flere eksempler der norsk politi for tiden etterforsker korrupsjonsmistanker. Påtalemyndigheten mener blant annet at en ansatt i Bergen kommune har mottatt 100 000 kroner for å påvirke utfallet i en reguleringssak.

Bergen kommune ønsker nå å redusere risikoen for korrupsjon, og vil bygge en organisasjonskultur som bidrar til å forebygge slike hendelser. Det sysles derfor med et program for antikorrupsjon, og mulig medlemskap i Transparency Norge.

Det er også korrupsjonsetterforskning knyttet til partistøtte som det avtroppende regjeringspartiet Senterpartiet skal ha mottatt fra energiselskaper.

I den nyeste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet er det for øvrig en sak om en av norgeshistoriens største korrupsjonssaker, nemlig den som rulles opp hos Unibuss etter en svært korrupsjonsdom i Tyskland mot bussprodusenten MAN.

Krisino, som viser at ni prosent av norske virksomheter kjenner til korrupsjon i egen bransjen, ledes an av Næringslivets Sikkerhetsråd. I anledning FNs antikorrupsjonsdag sier direktør Kristine Beitland følgende:

– Økononisk kriminalitet generelt, og korrupsjon spesielt, utgjør en trussel mot rettsstaten, demokratiet, menneskerettighetene og sosial rettferdighet. Korrupsjon kan også hindre økonomisk utvikling og virke konkurransevridende.

– Håndtering av korrupsjon er noe av det vanskeligste en næringslivsleder står overfor, legger hun til.

Her kan du se en informasjonsvideo om korrupsjons-temaet laget av BDOs granskningsenhet, blant annet med intervju av Kristine Beitland og statssekretær Hans Røsjorde i justis- og beredskapsdepartementet.

Næringslivets Sikkerhetsråd har lagt ut denne saken om korrupsjonsdagen.

Her kan du lese et to år gammelt innlegg hos NSR skrevet av Helge Kvamme, partner, korrupsjonsjeger og granskningsansvarlig i PwC. Det starter slik: Hendelser av alvorlig korrupsjon er i ferd med å gå på omdømmet løs. Det er på tide at myndighetene trapper opp innsatsen.

Powered by Labrador CMS