4000 butikkansatte tatt for å stjele

Norske butikkansatte stjeler for større verdier enn sine kolleger i Norden for øvrig. I hele Norden ble 4000 butikkansatte, i 12 214 undersøkte butikker, tatt for å stjele siste år.

Publisert

Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Centre for Retail Research på oppdrag for norske Infratek. Undersøkelsen presenteres i Oslo tirsdag formiddag. 605 forhandlere i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, som representerer 12 214 butikker svarte på undersøkelsen. Perioden svarene skriver seg fra, er juni 2012 til juni 2013.

Norske butikkansatte stjal for den høyeste gjennomsnittsverdien sammenlignet med butikkansatte i de andre nordiske landene. Denne var på 2.400 kroner. Undersøkelsen viser også at nesten halvparten av de nordiske respondentene opplevde at deres ansatte samarbeider med kunder om å stjele, for eksempel ved å gi bort varer til venner eller slektninger.

Undersøkelsen viser ifølge Infratek at butikktyverier sto for nærmere 52 prosent av det totale nordiske svinnet. Dette tilsvarer 10,2 milliarder norske kroner. Ansatte som stjal utgjorde drøyt 29 prosent av svinnet, eller nesten 5,8 milliarder kroner.

Totalt tap som følge av svinn i Norden estimeres til å være på nesten 19,7 milliarder kroner. Av dette var nær 16 milliarder som følge av butikktyver eller uærlige ansatte.

- Det er verdt å merke seg at deltakerne i undersøkelsen bruker fire milliarder kroner i svinn- og tyveriforebyggende tiltak årlig. Dermed blir den samlede årlige utgiften på svinn reelt sett nesten 24 milliarder kroner hos de 605 forhandlerne, sier Roy Tuhus, nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Sikkerhet.

Aktuell Sikkerhet kommer med flere saker om Infrateks svinnundersøkelse.

Les også: Bare halvparten anmelder butikktyverier

Les også: Flest menn tatt for å stjele

"
Powered by Labrador CMS