Sandland liten

– Ta jevnlige sikkerhetskopier

Et nytt løsepengevirus herjer norske datamaskiner om dagen. NorSIS oppfordrer deg til å ta jevnlige sikkerhetskopier for å unngå store tap hvis du skulle bli angrepet.

Publisert

Vidar Sandland, seniorrådgiver NorSIS. (Foto: Even Rise)

CryptoLocker er navnet på løsepengeviruset som også er kommet til Norge. Både enkeltpersoner og bedrifter er utsatt for det nye viruset, som rammer langt hardere enn ”politiviruset” som NorSIS har advart mot tidligere.

CryptoLocker spres via vedlegg i eposter og sårbare PC’er ved besøk på infiserte nettsider.

Her kan du lese hva NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) råder deg til å gjøre for å forebygge skader ved eventuelle angrep. Dette omfatter blant annet å ta jevnlige sikkerhetskopier, samt å sjekke at disse virker.

I en Dagbladet-reportasje sier seniorrådgiver Vidar Sandland at NorSIS ennå ikke kjenner til at noen har fått åpnet igjen krypteringer uten å betale løsepenger.

Han understreker at de som står bak CryptoLocker ikke kan bruke dataene de har kryptert.

- Men vi er veldig bekymret for at små og mellomstore bedrifter uten omfattende sikkerhetssystemer blir rammet og taper verdifull data, sier Sandland til Dagbladet.

– Viruset benytter sterk kryptering til å gjøre filene på din datamaskin uleselige. Hensikten er at virusmottakerne skal betale løsepenger for å få filene dekryptert. Viruset vil ramme alle filer internt på din datamaskin og alle filer som er tilgjengelig via andre enheter, skriver IT-rådgivningsselskapet Switchback i følge Dagbladet.

"
Powered by Labrador CMS