Ni prosent kjenner til korrupsjon i egen bransje

Så mange som ni prosent av virksomhetene i Norge kjenner til korrupsjon i egen bransjen. Nå etterforsker politiet i Bergen en korrupsjonssak hvor en politiker og to næringsdrivende foreløpig er siktet.

Publisert

Politiet har siktet en Høyre-politiker i Bergen for korrupsjon. Han skal ifølge TV2-nyhetene ha mottatt penger for å jobbe frem et vedtak i en bestemt sak. To forretningsmenn er også varetektsfengslet og siktet i korrupsjonssaken.

Alle tre er varetektsfengslet i fire uker, hvorav de to første under full isolasjon.

Det var under offentliggjøringen av Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen (Krisino) for to uker siden, at det ble avslørt at ni prosent av norske virksomheter kjenner til korrupsjon i egen bransje. Tilfellene de kjenner til skal ha skjedd i løpet av de siste 12 månedene før undersøkelsen ble gjennomført.

Krisino viser at det ikke er forskjell på privat og offentlig sektor hva gjelder kjennskap til korrupsjon. Den avslører imidlertid at det innen transport og lagring er hele 23 prosent som kjenner til korrupsjon i egen bransje.

Avtroppende justisminister Grete Faremo tok nylig opp problematikken rundt blant annet korrupsjon under Sikkerhetskonferansen nylig.

– Norge er et velferdssamfunn. Demokratiske og åpne prosesser har bidratt til et inkluderende og tillitsfullt samfunn som vi setter stor pris på. Vi har høy tillit til hverandre – også på det økonomiske området, sa Faremo, og fulgte opp med spørsmålet om hva det vil si å ta vårt åpne og tillitsbaserte samfunn på alvor.

– Jo det vil si at man skal ha gode mekanismer for å avdekke tilfeller der tilliten brytes. At man kjenner de truslene fra omverden man står overfor. At man fører kontroll med egen virksomhet, og at man samarbeider med politiet, sa Faremo.

Krisino gjennomføres av Opinion Perduco på oppdrag fra Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR). Den støttes av Justis- og beredskapsdepartementet, Finansdepartementet (EMØK), Finans Norge, LO, NHO og skatteetaten.

Sikkerhetskonferansen arrangeres av Næringslivets Sikkerhetsråd.

Her kan du lese mer om korrupsjonssaken i Bergen hos TV2.

"
Powered by Labrador CMS