IMG_1854

– Dere gir oss trygghetsfølelse

– Vekterne utgjør en førstelinjeberedskap som svært få er klar over. Det sier Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde etter en dag på jobb sammen med sikkerhetsbransjen i Oslo.

Publisert

Moja Abukar fra Securitas og Marita Nygård fra G4S møtte Heidi Nordby Lunde (H) da hun hospiterte i sikkerhetsbransjen. (Foto: Even Rise)

Både Heidi Nordby Lunde og partikollega Anders B. Werp har i høst hospitert hos den private sikkerhetsbransjen. Høyrepolitikerne er glade for initiativet NHO Service tok for å gi dem kunnskap om hvilke kompetanse bransjen har, og hvilke tjenester den utfører.

– Vi har også fått innblikk i hvilke oppgaver den private sikkerhetsbransjen kan utføre for det offentlige. Vekterne utgjør en førstelinjeberedskap som svært få er klar over. Jeg har blant annet blitt bevisstgjort når det gjelder ulike sivile oppgaver som politiet gjør i dag, som bransjen mener de kan klare like bra. For eksempel utstedelse av pass. Vi må identifisere flere slike muligheter. Dette er spennende tenkning, sier Nordby Lunde.

Under sin hospiteringsdag fikk hun blant annet se og høre hvilke tanker Utlendingsdirektoratets sikkerhetssjef gjør seg om sin bruk av private vektere. Hun besøkte også flere steder i og rundt sentrum hvor hun fikk snakke med vektere.

– NHO Service har store forventninger til en ny regjering som inkluderer Høyre. De tenker nytt og ser måter det offentlige kan nyttiggjøre seg den private sikkerhetsbransjen på. Høyre skal ha ros for at de er det eneste partiet som har programfestet at sikkerhetsbransjen må være inkludert når samfunnsberedskapen planlegges, sier Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service.

Han brukte også dagen til å formidle bransjens synspunkt om hvor urimelig det er at offentlige virksomheter, blant annet sykehus, må betale merverdiavgift på kjøp av vektertjenester.

– I løpt av dagen så jeg ting jeg ikke har tenkt på før, blant annet vekternes tilstedeværelse i gatene. De bidrar til en generell trygghetsfølelse, sier Nordby Lund.

Anders B. Werp hospiterte hos vektere i Buskerud.

– Vi som politikere må legge til rette for å bruke de ressursene som finnes. Den private sikkerhetsbransjen er en av disse, sier han.

Powered by Labrador CMS