brann tønsberg1

Vekter reddet flere ut av brennende hus

Sekunder etter at vekteren hadde vekket opp og evakuert flere beboere, var hele leilighetsbygget overtent. Først da kom brannvesenet…

Publisert

Vekter Kjell-Nicholas er tilbake på åstedet. I bakgrunnen jobber politiet med å finne årsaken til brannen. (Foto: Privat)

Det var natt til tirsdag at Nokas mottok alarm om brann i en kommunal bolig med åtte leiligheter i Tønsberg. Da var klokka 03.40.

– Ett minutt senere så vår mobilvekter Kjell-Nicholas at det brant i en av leilighetene i annen etasje. Etter å ha fått bekreftet at brannvesenet var varslet, startet han evakueringen. Først ved å ringe på dører og banke i vinduer. Deretter tok han seg inne i flere leiligheter, sier Morgan Sæbø i Nokas.

Han er avdelingssjef for Telemark, Vestfold og Buskerud, og roser medarbeideren sin:

– Dessverre omkom en person i brannen, men det er ikke tvil om at flere liv kunne ha gått tapt uten vekterens innsats. Etter først å ha hjulpet ut en eldre kvinne, som er dårlig til beins, klarte han å få en annen kvinne i sikkerhet ved å bære henne, sier Sæbø.

Han hjalp også en mann ut av det brennende bygget.

Vestfold interkommunale brannvesen er også imponert over Nokas-vekterens innsats. De har i dag omtalt 25-åringens heltebragd på nettet:

– En vekter i området kom raskt til stedet og fikk tre personer ut av bygget. Han reddet trolig liv.

– Ifølge vår vaktjournal kom brannvesenet frem etter fem minutter. Da Kjell-Nicholas tok i mot dem og nødetatene for øvrig, hadde han også opprettet en samlingsplass for beboerne. Bygningen var da så overtent at brannvesenet tilsynelatende konsentrerte mye av innsatsen sin på å hindre spredning til nærliggende hus, sier Sæbø.

– Dette er et eksempel på hvilken viktig ressurs vekterne er. Vi er glad for at myndighetene ser nytten av oss, legger han til.

Aktuell Sikkerhet skrev i går om samarbeidet som flere svenske kommuner har innledet med sikkerhetsbransjen. Der erkjenner det offentlige at vekterne i mange sammenhenger kan komme seg raskere ut til et åsted enn hva brannvesenet klarer. Derfor kjøper brannvesenet utrykningstjenester av sikkerhetsselskapene, nettopp for å kunne starte slikt arbeid som Nokas-vekteren gjorde i Tønsberg denne uka.

Les om det svenske samarbeidet her.

Aktuell Sikkerhet har ikke lykkes i å få kontakt med brannsjef Per Olav Pettersen.

"
Powered by Labrador CMS