– Enestående innsats

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo roste i formiddag innsatsen fra profesjonelle i minuttene og timene etter fjorårets terrorangrep, og som gjennom denne innsatsen risikerte eget liv. Mange av dem var vektere fra de største sikkerhetsselskapene.

Publisert

Likevel nevnte ikke Faremo ordene ”vekter” eller ”sikkerhetsbransjen” i redegjørelsen hun holdt for Stortinget i formiddag. Dette på tross av at minst 300 vektere var involvert i arbeidet etter terrorhandlingene, flere av dem i sentrale roller. Allerede før nødetatene ankom Regjeringskvartalet, var vektere i gang med livreddende førstehjelp. Med NHO Service som lokomotiv, har en samlet sikkerhetsbransje synliggjort dette overfor politikerne og samfunnet for øvrig, blant annet gjennom en Fafo-rapport. Foreløpig er det svært få representanter fra regjeringspartiene som har uttrykt at denne kunnskapen har gått inn.

– Vi står overfor dilemmaer og motstridende hensyn på alle områder. Slike dilemmaer må vi leve med. Total trygghet er ikke mulig å skape. Vi må fortsatt ta de viktige debattene om hvor grensene mellom ulike hensyn skal gå, sa Faremo.

Justis- og beredskapsministeren understreker at alle i ettertid må evne og se et helhetsbilde.

– Selv om 22. julikommisjonens rapport på svært mange områder er nedslående lesning, inneholder den også lyspunkter. Mye ble også gjort riktig 22. juli. Rapporten inneholder flere eksempler på heltemot, innsatsvilje og omsorg. Mange enkeltmennesker gjorde en enestående innsats for å redusere skadevirkningen av angrepene. Både profesjonelle, frivillige, venner, kolleger og tilfeldig forbipasserende, sa Faremo.

Hun mener også at det er viktig å ta med disse erfaringene og bygge videre på dem.

– Det er menneskene som er våre viktigste beredskapsressurser. Vi må vise evne til endring og forbedring. Kommisjonens rapport har gitt oss en unik plattform for dette, sier Faremo.

Powered by Labrador CMS