Brannmenn tok vekterutdanning

Revideringen av vaktvirksomhetsloven gjorde at Sandefjords brannmenn ikke lenger kunne drive egenvakthold for kommunen. Nå er samtlige brannmenn utdannet, og de kan heretter på lovlig vis rykke ut på tyverialarmer.

Publisert

– Til og med de på alarmsentralen i Drammen måtte ha vekterutdanning, sier brannsjef Magne Johannessen til Sandefjords Blad.

I fjor høst oppsto det diskusjon om hvorvidt mannskapet i Vestfold-byens brannvesen kunne rykke ut på tyverialarmer, og for øvrig passe på 120 kommunale bygninger.

– Hvilken fagkompetanse har brannvesenet til å bedrive vaktvirksomhet?

Dette spørsmålet stilte fagsjef Runar Karlsen i NHO Service etter at Johannessen hadde uttalt at brannmennene er billigere å benytte til alarmutrykninger og alarmovervåking enn private vaktselskaper.

– Brannmenn har ikke den lovpålagte vekterutdanningen som alle som skal drive med tjenester knyttet til vaktvirksomhet i Norge skal ha, understreket Karlsen.

Nå har altså Johannessen og hans mannskaper tatt et oppgjør med egen virksomhet. Etter å ha fått innvilget godkjenning av Politidirektoratet, slapp brannmennene unna med 17 timers vekterutdanning. Ordinært er den på 90 timer. Årsaken til reduksjonen er at brannmennene blant annet har førstehjelpsutdanning i sin opprinnelige opplæring.

– Vi prøvde å klage på at vi i det hele tatt måtte ha vekterutdanning, men det hjalp ikke. Alternativet var uaktuelt: Uten utdanningen kunne vi ikke selv hatt vaktansvaret. Da måtte kommunen ha kjøpt tjenesten fra et vekterfirma. Og det hadde i alle fall blitt langt dyrere, sier Johannessen til Sandefjords Blad.

Her kan du lese hva Runar Karlsen mente om saken i fjor høst.

Her kan du se hva Sandefjords Blad skriver om saken.

"
Powered by Labrador CMS