Lyspære soverom1.jpg

Fremtidens hackere kan mørklegge Norge

De nye strømmålerne som skal være på plass hos oss forbrukere innen 2017, åpner for at hackere kan bli herre over strømnettet og gjøre omfattende skader.

Publisert

Strømmålerne som skal installeres hos forbrukerne innen 2017, kan være en risiko for hacking. (Illustrasjonsfoto)

Dette blir slått fast i en rapport fra SINTEF til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det skriver E24.

– Det er 20 minusgrader ute, du kryper under ull-pleddet. Plutselig går strømmen. Bortover gaten slukker lysene. Byen mørklegges steg for steg. Sykehjem, kjøpesenter, banker og industrianlegg. Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta før strømmen er tilbake. Ukjente hackere har tatt over deler av kraftnettet…

– Scenarioet er katastrofalt, men sannsynlig, ifølge E24 – som viser til SINTEF-rapporten.

Den nye avanserte strømmåleren det er snakk om, AMS, skal tas i bruk innen 2017. Dette er tidenes enkeltinvestering i det norske strømnettet. En av fordelene med dem er at de gir prisavregning i sanntid, noe som gir kundene økonomisk motivasjon til å flytte strømforbruket bort fra pressperiodene.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at det kan skje et målrettet angrep i dag. Men man må ta høyde for at det usannsynlige kan skje. Etter 22. juli er det helt legitimt å forberede seg på slikt, sier forsker og rapportforfatter Maria Bartnes Line til E24.

Les mer om hvordan hackere kan mørklegge Norge og de nye strømmålerne en omfattende reportasje hos E24 her.

Her kan du lese VG-saken om hvordan uvedkommende kunne tatt kontroll over vann- og avløspsystemet i Oslo med mobiltelefon.

"
Powered by Labrador CMS