IMG_5642.JPG

Problemfri start på terrorsaken

Mange titalls vektere var på plass i god tid før klokka sju mandag morgen da Oslo tingrett åpnet dørene. Den private sikkerhetsbransjen står for en betydelig del av sikkerhetsopplegget, som betegnes som tidenes strengeste i moderne norsk rettshistorie.

Publisert

Også AUF-leder Eskil Pedersen ble sjekket av Securitas da han kom for å overvære hovedoforhandlingen i Oslo tinghus mandag. (Foto: Even Rise)

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer, er nærmere 150 vektere engasjert i forbindelse med avviklingen av hovedforhandlingen. Avtalen med de to engasjerte selskapene skal utgjøre godt over ti millioner kroner.

Sikkerhetskontrollen og identitetskontrollen av både presse, pårørende og andre involverte gikk raskt og problemfritt. Derfor kunne saken starte som planlagt klokka 09.00 mandag morgen. Mange journalister Aktuell Sikkerhet snakket med i tinghuset utover formiddagen, roste sikkerhetskontrollørene for hvor smidig de gjennomførte jobben sin.

– Dette er ikke en forestilling, men hovedforhandlingen i en alvorlig straffesak, har sorenskriver Geir Engebretsen minnet om i forkant av terrorrettssaken.

Alvoret knyttet til hovedforhandlingen understrekes av væpnet politi som nærmest har slått en jernring rundt Oslo tinghus. Først 22. juli, nøyaktig ett år etter terrorbomben og massedrapet på Utøya fant sted, er rettssaken planlagt å bli ferdig.

Alle som skal inn i tinghuset i de ti ukene saken pågår, blir kontrollert av vektere fra G4S. Dette skjer med tilsvarende utstyr som selskapet bruker i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen, og med samme restriksjoner som gjelder for flyreisende.

G4S bruker tilsvarende utstyr som på Gardermoen utenfor tinghuset. (Foto: Even Rise)

Securitas tar seg av det øvrige vaktholdet rundt rettssalen, to pressesentre og et pårørende senter.

Bare i hovedsalen er det plass til 190 publikummere. 800 akkrediterte journalister fra 200 medier vil følge saken. De av disse som ikke har fått plass i tinghuset, er henvist til provisoriske pressesenter på Hotel Bristol og i VG-huset.

To timer før Oslo tingrett ble satt i mandag morgen, var det allerede en lang kø med pressefolk som skulle gjennom sikkerhetskontrollen. (Foto: Even Rise)

Powered by Labrador CMS