Du er her

Blæstads første Masterstudenter

Sist uke presenterte historiens første masterstudenter ved Campus Blæstad sine masteroppgaver innen bærekraftig landbruk
Av Magnus Østby
Publisert 15.06.2016 10:47

De seks studentene kommer fra Norge, USA, Namibia og Vietnam, og er de første masterstudentene som uteksamineres fra Campus Blæstad. Studentene startet på masterstudiet for to år siden, og på studiets aller siste dag presenterte de først oppgavene sin og hadde deretter en muntlig høring.

- Dette er en merkedag for Blæstad og for instituttet. Studentene viser god forståelse for det de har drevet med, og de har avlevert fine presentasjoner. Dette har så langt vært en bra dag, smiler instituttlederen etter at presentasjonene er gjennomført, sier Fred Håkon Johansen, leder for Institutt for jordbruksfag ved Høgskolen i Hedmark.

En av de seks masterstudentene er Hilde Hegnes fra Sunndalsøra. 26-åringen har tatt Bachelor i agronomi, før hun gikk videre med Master i bærekraftig landbruk.

- Jeg har skrevet masteroppgave om klassifisering av adferd av ku på beite, ved bruk av data fra aktivitetssensor, forklarer hun.

Presentasjonen er gjennomført og nå mangler kun den muntlige høringen, før fem år som student på Campus Blæstad er over.

For Hilde går veien videre til Frøya kommune i Sør-Trøndelag, der hun har fått jobb som landbrukssjef.

- Jeg er kjempeheldig som kan gå rett fra studier og inn i jobb, avslutter hun.

 

Faktaboks

Master i bærekraftig landbruk:

Studiet bærekraftig landbruk kombinerer økologisk innsikt med produksjonsteknikk og gir dermed et unikt utgangspunkt for å forstå og forme morgendagens jordbruk. Studentene jobber sammen for økt praktisk forståelse av hvordan jordbruket kan bli både miljøvennlig og effektivt.

Første semester består av emner om grunnleggende begreper i økologi, menneskelig påvirkning av økosystemer og forskningsmetoder med statistikk. Disse emnene har videooverførte forelesninger fra Evenstad. Andre semester består av emner i agroøkologi og i miljøvennlig jordbruksteknologi på Blæstad. Det andre studieåret brukes på en stor masteroppgave, eller en noe mindre masteroppgave kombinert dette med andre relevante emner ved Høgskolen i Hedmark, eller andre høyere utdanningsinstitusjoner.

Blæstad befinner seg i et av landets aller beste jordbruksdistrikter. Studiestedet er utstyrt med landbruksmaskiner og redskaper og sitt eget jordbruksareal som blant annet brukes til forsøk som genererer data til masteroppgaven.

Undervisningen foregår på engelsk.