Du er her

BG 9/05: Skog og snø

Kjære snøskjær, vurderinger av manuell hogst og tips om aptering, samt økonomi i neverflekking er noe av temastoffet vårt. Foruten et spørsmål om bioenergi er gullgruve eller fallgruve. Les også gardsanalyse fra Oppdal og diverse maskinnyheter.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

Først nevner vi litt av alt utenom temastoffet, i en allsidig senhøstes utgave av Bedre Gardsdrift:

LederNok en gang gir lastebileierne full gass i kampen mot landbruket. Nå er det salg av avgiftsfri diesel på bensinstasjonene som irriterer.

Gardsanalyse:
Gammel slektsgard satser på mjølkPå Oppigard Vindal helt vest i Oppdal satses det på mjølkeproduksjon. Garden er et typisk familiebruk der tre generasjoner er involvert i drifta.

Ny stortraktor
og nyttige smånyheterNew Hollands flaggskip TG skifter navn til T8000, får Tier III-godkjent motor og ett ekstra gir. Vel så interessant er TSA Delta, en billigutgave av storselgeren TSA, samt to modeller med fire sylindrer i den populære TN-serien.

Ny allrounder fra Valtra
Bearbeidet hytte fra T-serien, kropp fra C, pluss tre utstyrsnivåer. Det er kortversjonen av Valtras N-serie. Den skal erstatte så mye som fire traktorserier: Mezzo, HiTech, C og M. Vi gir deg også mer nytt fra Valtra

Reindyrket rotortreskerNew Hollands nyeste skudd på treskerstammen er en europeisk bygd rotortresker, CR, i øverste enden av kapasitetsskalaen. Vi forklarer hva New Holland mener er bra med rotor. Les også om firmaets nye variable skjærebord og satsinga på bakketreskeren CL i Norge.

Undertøy like viktig som godt yttertøyDet er kaldt å være bonde vinterstid. Yttertøyet er viktig, men det er klærne du har nærmest kroppen som bestemmer om du holder varmen eller ikke.

Kast t-skjortaT-skjorta i bomull er sikkert fin, men passer ikke særlig godt når du driver fysisk arbeid. Heller ikke sokker i bomull er smart hvis skoen har gore-tex.

Grønn lunge: Tar hånd om veteraneneRagnar Ramstad har samlet traktorer i 30 år. Nå har han et like stort antall stående på tunet.

Veteranen: McCormick Deering 10-20 1937-modell

Dessuten Småsmart, Produkter og Bransjenytt


TEMA: Skog og snø

Tida er inne for å rydde snø og gå i skogen, eller kanskje planlegge hva andre skal gjøre i skogen for deg. I alle tilfeller håper vi du har glede og nytte av å lese noe av det følgende:

Gullgruve eller fallgruve?
Bioenergi er i skuddet. Mange er storfornøyd, mens andre sliter. Uansett er det ingen snarvei til lettjente penger. Les om erfaringer og vurderinger, samt om en undersøkelse fra 11 anlegg igangsatt i perioden 2000 til 2002.

Kjære skjærTil prisar frå knapt 4000 til over 50 000 får du snø- og planeringsskjær bak traktoren. Skjæra er stadig like populære, men kundane kjøper proffare utstyr. Vi gir deg oversikten over det meste som finst på den norske marknaden, og tips om kva du bør tenkje over før du eventuelt handlar.

Manuell furuhogst kan være lønnsomØnsker du å hogge sjøl, bør du prioritere furu. Manuell hogst kan nemlig gi høyere andel prima sagstokker, og prima furu er mye bedre betalt enn sekunda.

Bruk god tid på apteringenHensikten med aptering er å få best mulig betalt. Derfor er det viktig å vurdere hele stammen og ikke bare rotstokken før vi setter kappemerkene.

Første jente med fagbrevMarit Ballangrud (20) fra Jevnaker gjorde det ingen andre jenter her i landet har gjort tidligere. Hun avla fagprøven på store skogsmaskiner.

Penger å tjene på neverflekkingMaterialbanken på Røros sliter med å skaffe nok never. Flekking kan faktisk gi svært god timefortjeneste.

Satellitter overvåker skogenSvenskene har siden 1999 brukt satellitter i skogbruket for å følge opp hogst, foryngelse og skogskader. I Norge skjer det foreløpig ingenting.

Fra sau til skauSkottland skal øke skogarealet. Derfor har flere helt eller delvis lagt om fra kjøttproduksjon til skog.

Varmer opp skole med flisDa skolebygningen i Etnedal skulle renoveres, tok kommunen initiativ til et samarbeid med skogeierne. Nå leveres varmt vann til skolen fra et helt nytt flisfyringsanlegg.

Vedbørs på nettetDriver du vedproduksjon med ønske om større avsetning, kan vedbørsen på internett være tingen.

Alt dette er å finne i Bedre Gardsdrift nr. 9 2005. Bladet ble overlatt Posten for omsorgsfull handtering og levering hos våre kjære abonnenter 17. november.