Du er her

BG 9/01: Skogbruk

I nr. 9 kan du bl.a. lese om posisjonsbestemt jordbruk, nytt fra Fendt og John Deere, økologisk sauedrift, Elmia 2001, traktorfart med tilhenger og vedlikehold av motorsaga. Månedens tema er skogbruk.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

GPS snart allemannseie?Interessen for posisjonsbestemt jordbruk blir stadig større, og de store maskinfirmaene følger opp med nyere og bedre utstyr.

Her hjemme har interessen for å kartlegge jordprøver ved hjelp av GPS tatt helt av denne høsten. Nå blir et stort antall jordkart med posisjonsbestemte jordprøver sendt Franzefoss, som på sin side sprer kalk ved hjelp av de samme jordkartene.

Samtidig lanserer Planteforsk en ny metode som gjør det mulig å kartlegge jordas ledningsevne.

Tilhenger og traktorfartHar du kjøpt traktor som går i 40 km/h for å drive mer effektiv transport? Tabbe! Du kan ikke kjøre fortere enn før, og du kan trekke mindre. Det er nemlig tilhengeren som setter fartsgrensa, mens traktoren bestemmer tilhengervekta.

Stort og smått fra FendtFendts 300-serie har fått en ansiktsløftning. Det betyr at alle modellene fra de minste til de største nå blir levert med Vario-tryne. EHR er blitt standard i samtlige modeller, og 300-serien har i tillegg fått elhydraulisk betjening av firehjulsdrift og sperre.

Økologisk sauedriftGardsanalysen: Olav Jordet i fjellbygda Vingelen mener omlegginga til økologisk landbruk for sju år siden var et blinkskudd. -Driftsformen har gjort det mer interessant å være bonde, konstaterer han.

Svensk tynningskalkulatorEn godt planlagt tynning vil nesten alltid gi økonomisk pluss, mener Svenske Skogforsk. Nå kan du sjekke tynningsbehovet i egen skog ved hjelp av internett.

La flisa fykeTi enkle vedlikeholdstips holder motorsaga i gang uten problemer.

Annet:
- Skog I: Vedprisene øker, men mindre enn strømprisene.
- Skog II: Setter bort skogsdrifta.
- Skog III: Hogstprosessor og lassbærer i en og samme maskin.
- John Deere med ny treskerserie
- Enklere fjøsstell og andre gode tips fra Elmia Lantbruk 2001.
- Multitraktor fra Merlo MultiFarmer: Teleskoplaster og vanlig traktor i ett.- og mye mer.

Bedre Gardsdrift nr. 9 2001 ble postlagt 22. november.