Du er her

BG 6/03: Bygninger

Økonomiske bygninger og bygningsøkonomi, robotfjøs og impregnering er av temastoffet, men det betyr ikke at vi mangler maskiner i bladet. Både de nye treskerseriene fra Claas og Valtras M-serie er grundig omtalt.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

Bedre Gardsdrift nr 6 2003 ble postlagt 26.08.2003.

Tema: Bygninger

ImpregneringSkal du bruke impregnert virke, har du et helt nytt lovverk å ta hensyn til. Bedre Gardsdrift har snakket med landets fremste ekspert, og forklarer hva du som bonde skal være oppmerksom på.

Robot i ubehandlet kaldfjøsHans Horneman i Rissa har bygd et fjøs utenom det vanlige. Ubehandlet kledning, steinplater på taket, innredning av tre, mjølkerobot og økologisk drift er noen av stikkordene. Vi gir deg en nærmere titt.

Bygde dyrt fjøs billigSauen er ikke av dyra som kan betale mest i husleie, så det gjelder å holde kostnaden nede. Det betyr ikke at du skal sette opp et utrivelig skur uten finesser, mener Gjermund Eggen. Han har bygd et fjøs med kjeller, isolasjon og loft, med utlegg langt under halvparten av kalkulert kostnad.

Egeninnsatsen er ikke gratisGreitt nok sparer du mange kroner, men ditt eget arbeid skal ha en verdi. Egeninnsats er en del av finansieringa. Det samme gjelder egne materialer, sier Svein Johnsen hos fylkesmannen i Troms.

Kaldfjøs til ungdyraØyvind Hermansen trengte større kapasitet i fjøset. Løsningen ble et rimelig kaldfjøs til ungdyra.

Reportasjer

Fendt med girstang309C er gjennomprøvd, pålitelig og mestselgende i Tyskland. Til tross for det, og et moderne utseende, er traktoren noe gammeldags. Den mangler til og med kløtsjfritt hurtiggir. Men sommerens kampanjepris gjør traktoren interessant.

17 år med gjødsel og korn i samme labbErfaringene er gode etter mange år med såkorn og gjødsel i samme labb, forteller Terje Romsaas. Han kjører ei sjølbygd såmaskin, som er sveiset sammen med ei horisontalrotorharv.

Ny Lexion, Medion med Lexionverk, og treskere som kan klatre og kravle
Claas hadde nylig treskerslipp, der en rekke nye modeller freste ut på åkeren. Lexion er forbedret og ytterligere automatisert. Alle modellene har litt større tall på alle tekniske data.
I tillegg kommer den nye Mega-serien, som egentlig er en Medion med treskeverket fra Lexion. En interessant maskin, som du kan lese mer om i Bedre Gardsdrift. I tillegg omtales tilleggsutstyr som belter og avvatring av treskeren, og den nye storballepressa 2100.

Firer på 150 hkValtra har krympet T-serien med to sylindere og 20 centimeter. På tørkesnora finner vi M-serien, som nærmest er identisk med T-serien før kokvask. Fire modeller henger på rad og rekke, med 115 til 147 hester i snuten.

Smått er godt på SkogselmiaEn ny generasjon motorsager er på veg. Mye småutstyr ble presentert, og vi var der.

Traktorsamler i hundreGrim Steffenrem er lærer, men kunne like godt stått som traktorsamler i telefonkatalogen. I et sjølbygd hus har han 114 verneverdige traktorer, samlet gjennom så lite som 13 år.

Nivåvakt i kraftfôrsiloenGjennom et prosjekt på elektrolinja på den videregående skolen konstruerte Sigbjørn Haug og tre medelever nivåvakt for kraftfôrsiloen. Nå er målet å få solgt produktet.

Du blir ikke klok av skadeEr du forsikret? Kanskje et dumt spørsmål, men statistikken viser at det er grunn til å ta en gjennomgang av egne papirer. Om noe mangler og noen blir skadet, kan resultatet være at du må gå fra gard og grunn, skriver vi i vår lederartikkel.

Veteranen: Kramer 20/22 - 1950-modell