Du er her

BG 5/04: Korn og åker

Alt om det foreslåtte regelverket for førerkortopplæring, Norges mest komplette oversikt over maskinleiepriser, samt en fyldig temaseksjon med ymse reportasjer om korn og åker preger BG 5/04.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

Bladet starter med småsmart fra Andreas Botne i Sandefjord. Han har funnet sin egen løsning på rene langbåser uten kutrener, med sin sjølkonstruerte innredning i tre. Han har også sveisa ei skuffe for fôring med mask.

Lederartikkelen stiller kritiske spørsmål til de nye hindringene som stadig blir lagt i veien, bokstavelig talt, for norske bønder. Samtidig slår vi fast at landbruket også må luke i egne rekker, for å unngå å provosere unødig. Vi følger opp med en grundig gjennomgang av forslaget til nye førerkortregler, samt foreslåtte krav til ny førerkortopplæring.

Gardsanalysen denne gangen er fra Torhild og Kjell Einar Huseby ved Svinesund. De driver seks gardsbruk med til sammen tusen mål under plogen. Et nytt slaktegrisehus er under bygging, mens produksjonen av ammeku skal trappes litt ned. Huseby er ikke gjennomsnittsbønder, men de er aktuelle representanter for den strukturrasjonaliseringa vi i dag ser i landbruket.

Aldri tidligere er det presentert en så omfattende oversikt over maskinleiepriser som i BG 5/04. Prisene baserer seg på et svært omfattende grunnlag, og her bør du være i stand til å finne den maskinleieprisen du har behov for. Vi presenterer også jordleieprisene for 2004.

De fleste norske bønder har handlet redskaper hos Terra Maskiner. Etter at selskapet vedtok å avvikle i fjor, er agenturene, og følgelig reservedelene, spredd i alle retninger. Vi gir deg oversikten over hvem som overtar etter Terra.


Tema: Korn og åker

Mads og Alfred Bakken har henta ei eksotisk direktesåmaskin fra New Zealand. De to mener at dette er det nærmeste de har funnet av ei tilfredsstillende direktesåmaskin, så nå har de prøvd maskina på 400 mål stubbåker med halm og lite stein.

Det er mindre forskjeller i lønnsomheten i korndyrkinga. Bedre Gardsdrift har reknet på dekningsbidraget for diverse kornslag i forskjellige deler av landet. Raps ved Oslofjorden eller Bygg i Trøndelag kommer best ut.

Spelt opplever en ny vår, både blant økologiske og konvensjonelle bønder.

Borgen Aktiemølle i Vestfold betaler høyest kornpris, men lederen mener likevel at den gamle kornordninga var bedre.

Det er ikke funnet kveke som er resistent mot glyfosat, men noen planter er mer hardføre enn andre. Synes du effekten av sprøytinga er for dårlig, må du kanskje vurdere hvordan du handterer halmen.

Sein våronn og frost ødela for fjorårets satsing på fôrmais.

Les også
- Westfalia legger mjølkeroboten på is, fordi de hevder at roboten ikke tilfredsstiller bøndenes krav til kostnadseffektivitet og kvalitet.
- Debatt om lastebilnæringas sutring og traktorer på motorveg
- Messekalender
- Høysesong for mygg, og tiltak mot plagsomme insekter
- Årets traktor på video
- Krise for svenske svineprodusenter
- Nye produkter
- Terje Brattestå fra Valtra til Stihl
- BS Maskiner i Førde konkurs- Veteranen: M.A.N. AS 325 A fra 1949

Bedre Gardsdrift nr. 5 2004 ble postlagt siste uka i juni.