Du er her

BG 10/05: Innendørs

Dessuten traktortest av Same Silver, vi sjekker hva som er skjedd med Alutrac, bringer flere nyheter fra Agritechnica, ser på Claas Ares, og går i fjøset. Gris, mjølkerobot og -karusell, fôringsliggebås og plansilo er stikkord.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

Innendørsmekanisering er tema for siste blad fra Bedre Gardsdrifts redaksjon i 2005.

Økt trivsel og lave kostnader med fôringsliggebåsMange med båsfjøs møter de nye husdyrforskriftene med nedlegging eller samdriftsfjøs. Et annet, men omdiskutert, alternativ er fôringsliggebås.

Fôrstasjoner til purkeneTransponderfôring er igjen på moten i grisehus, men systemet passer best i større besetninger.

Ny robot fra LelyBedre plass til kua, individuell pulsering og økt kapasitet. Det er noen av nyhetene på mjølkeroboten Lely Astronaut A3.

Bygde karusellMange satser på robot, men noen foretrekker å kjøre karusell. Hvorfor og hvordan?

Gode erfaringer med plansiloPlansiloen er både billig og miljøvennlig. Planlegger du arbeidet godt, kan slike siloer konkurrere med kostbare løsninger. Det sier Knut Erik Gjestvang i Selskapet for Norges Vel.

Rent fjøs gir friske dyrSmittepresset fra gufne dyresykdommer kommer stadig nærmere. Det betyr at vi må legge større vekt på forebyggende arbeid. Godt renhold er en god start.

Midt på mørkeste vinteren har vi gleden av å lyse opp i hverdagen med en god dose traktorstoff:

Traktortesten: Same Silver 130Silver er ikke gull, konkluderer vi i vår grundige traktortest. Imidlertid er det ikke alle som verken trenger eller ønsker å kjøpe gull, så i visse tilfeller er traktoren et greit valg. Same Silver 130 er forøvrig identisk med Lamborghini R5.130, bortsett fra farge og navn.

Årets traktor: Fire vinnarar, men McCormick er gjevast
McCormick XTX 215 er årets traktor i Europa. Claas Ares får prisen for best design. Dei to andre kandidatane (MF 6480 Dyna-6 og Deutz-Fahr Agrotron 120 K) deler på å vere BG-lesarane og BGs jurymedlems favorittar, men vi kan skrive under på at konkurransen var tett og hard. For å få detaljar om resultatet, må du lese artikkelen i BG 10/05.

Gammel traver med nye krefterClaas Ares er velkjent og anerkjent i sine kjernemarkeder, men ny og ukjent her nord. Nå står en nyoppusset versjon klar for å kapre flere kunder. Som første norske fagblad har Bedre Gardsdrift prøvd traktoren, og forteller deg hvordan den er.

Slik gikk det: Alutrac lever fortsatt, men på sparebluss
Vi har startet en ny serie, kalt Slik gikk det. Her ser vi på nyheter vi har fortalt om for kortere eller lengre tid siden, og ser på hva som har skjedd. Først ut er Ås-traktoren, ITF-traktoren, Aluminiumstraktoren, eller det som offisielt heter Alutrac. Det er gått 13 år, 5,5 mill kroner og 11000 studenttimer siden prosjektet startet, og de første planene lovte en salgsklar traktor før årtusenskiftet. Fremdeles er ikke traktoren ferdig, men den er heller ikke død. Bedre Gardsdrift forteller historien etter flere stille år.

Enda mer:

Fra Agritechnica 2005 kan vi i vår fyldige reportasje fortelle om en slåmaskin som nærmes utkonkurrerer geita der det er som brattest. John Deeres største er blitt større, men drikker noe mindre. Vi snakker om John Deere 8030-serien. Ellers kan du lese om autostyring for alle, automatisert smøring og kopling på lasteren, gjerdeutstyr på trykkluft, trinnløs Fastrac, motorisert trillebår og en hel del mer. Dessuten kommer enda noe til i BG 1/06.

I Småsmart har vi tatt for oss et par litt større ideer. For eksempel ombygging av Iglands hydrauliske vedprosessor, slik at den passer på traktorgraveren. Dessuten ei finurlig kryssing av traktorhenger, campingvogn og lafta tømmerhytte, hengt bak traktoren.

Lederen tar for seg opprydding av skrot rundtom på norske gardsbruk. Et prisverdig tiltak, bare vi ikke kaster slikt som vi egentlig bør ta vare på. Vi kommenterer også læreboka Tellus 9, hvor forfatterne har fått den rare ideen at norske kyr har så enorme jur at de ikke kan bevege seg ute, foruten flere påstander som lang fra passer i noe som helst slags seriøs trykksak.

Store og små lar seg fascinere av et stadig økende utvalg av modelltraktorer. Internett, stort utvalg, mer detaljer og kundelojalitet er noen stikkord. I bladet gir vi også oversikt over nettsidene til utvalgte nettbutikker og produsenter, om du satser på en stor maskinpark uten dieselkostnader.

Dessuten:
- Ny svensk gjødsellabb for nedfelling under utprøving
- Grønn lunge: Oppsummering av vervekonkurransen og oppstart av ny
- Nye produkter
- Lønnsomhet ved bruktimport av redskap- Veteranen: Nuffield M4, 1951-modell

Bedre Gardsdrift nr. 10 2005 ble postlagt slik at våre kjære abonnenter skulle få det like før jul, og dermed virkelig kunne kose seg i romjula. Tror du hverdag og helgedag blir triveligere om en kjært fagblad viser seg i postkassa ti ganger årlig, finner du flere muligheter for å bli bedre kjent med oss ved å klikke på de riktige stedene i menyen til venstre.

Godt nytt år, i alle fall!