Du er her

BG 10/03: Høstens messer

Nye maskiner fra Elmia, Agritechnica og Agroteknikk. John Deere 1950 - trofast sliter etter tolv år, svingkran i fjøset, kornkonservering, kalv i iglo, mjølkerobot gjort enkelt og mye mer.
Av Anonym
Publisert 01.12.1999 12:00

Enkel og praktiskJohn Deere 1950 skapte ikke de store overskriftene da den ble lansert på det norske markedet i 1988, og den ble i stillhet rasjonalisert bort av Deere-konsernet fem år seinere. Likevel er den en av de største, grønne traktorsuksessene her i landet. Mange av disse traktorene er fortsatt i god stand etter tusenvis av timer med traktorkjøring. Modellen er faktisk så populær at eierne ikke for noen pris vil skifte den ut til fordel for en nyere og mer moderne traktor. De som har byttet ut sin 1950, har byttet den i en nyere 1950.

Vårslipp i novemberDenne høsten har det vært høysesong for maskinnyheter. Vi har det siste og nyeste fra svenske Elmia, tyske Agritechnica og norske Agroteknikk. Rapportene fra disse tre utstillingene tyder på at interessen for maskinnyheter er stor både i Norge og i Europa for øvrig. New Holland og Case IH er i full sving med å tilpasse sine modeller, og de andre traktor- og redskapsprodusentene ligger heller ikke på latsida. Ingen ser ut til å la seg skremme av bruksnedleggelser og mager økonomi i landbruket.

Carlsson på taketSven-Anders Carlsson droppet den tradisjonelle traverskrana i kaldfjøset og satset på ei svingkran. Det har han ikke angret på. Krana er i bruk både når han fôrer og når han strør. Dessuten bruker han krana når talla skall ut. Raskt, behagelig og sikkert, mener Sven-Anders, som styrer alt fra orkesterplass i førerhytta - fem meter over bingene.

Kalv i iglo15 kalvar saman, iglo som soverom, og elles eit tak som einaste vern mot ver og vind. Er det svaret på nye dyreforskrifter? Dette skal eit prøveprosjekt på Mære søke å finne svar på.

Fra bås til robotDu trenger ikke bygge nytt for å installere mjølkerobot. Tor Torland droppet mjølkegrava, bygde på liggebåsavdeling, og fikk plass til roboten i gamlefjøset. Dermed hoppet jærbuen over den tradisjonelle løsningen med løsdrift og mjølkegrav.

New Holland TN: Meir liktNew Holland sin TN-serie har vore ei runde innom avdelinga for kosmetisk kirurgi og motoroverhaling. På vegen skifta han namn til TND-A, og samstundes kom kloningen CaseIH IXC. Grunnkonstruksjonen er slik den svært populære TN-serien alltid har vore.

Pløye-NM 2003Grunnere jordarbeiding og diverse redskap med skåler, skiver og ruller preger jordarbeidingstrendene. Under årets Pløye-NM fikk mange se slikt utstyr i jorda for første gang.

Grønn lungeVår faste spalte Grønn lunge har småstoff og nyheter fra innland og utland. Her kan du blant annet lese om den tyske sauebonden som er blitt nektet EU-tilskudd etter å ha gitt utilstrekkelige opplysninger om antallet dyr. Mannen ble så trøtt av å telle sauer...

Les også:
- Gode tips til kornkonservering.
- Mjølkemaskinsalg endte med rettssak.
- Småsmart: Praktiske råd.- Vegdirektoratet med logisk brist overfor unge traktorførere.

Bedre Gardsdrift nr 10 2003 ble postlagt 16. desember.