Du er her

Beitedyr havner i skuddlinja

Tørka gjør at det vil være flere husdyr på beite når jakta starter. Det krever at både jegere og bønder utviser smidighet.
Av Bo Hansen
Publisert 19.08.2018 16:53

Den tørre våren og sommeren i år har resultert i svikt i grasavlingene, noe som har ført til mangel på vinterfôr hos mange husdyrbønder. Ett av tiltakene for å bøte på fôrmangelen, er å la dyra gå på beite i utmarka lenger enn vanlig. Det betyr at det vil være flere beitedyr under deler av jaktsesongen.

Ett unntak i år

Norges Bondelag har diskutert situasjonen med Norges Skogeierforbund, Norskog, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Fjellstyresambandet og Allmenningsforbundet. 

Lederen for Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier i en pressemelding at han er glad for at jegerorganisasjoner og rettighetshavere har vist stor forståelse for den ekstraordinære situasjonen i år.

- Vi er klare over at dette ikke er optimalt for jegere og grunneiere at beitedyr befinner seg i utmarka når jakta starter. Det er viktig å understreke at fôrmangelen vi nå opplever er ekstraordinær og at årets løsning ikke vil være en permanent situasjon i fremtida.

Alle legger godviljen til

Organisasjonene oppfordrer både jegere, grunneiere og bønder til å ta hensyn til hverandre.

- God dialog er ekstra viktig i forkant av årets jakt. Beitelagene må kontakte grunneierne og jaktrettshaverne for å avklare eventuell beitebruk utover høsten og tiltak for å redusere ulemper for gjennomføring av jakt. Videre må jaktretthaverne ha god dialog med jegerne. Ved at alle parter tar hensyn til hverandres interesser og behov er det mulig å finne gode løsninger, sier Arne Rørå, administrerende direktør i Norskog.

Også generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) oppfordrer sine medlemmer til å ta ekstra hensyn under jakta og å skaffe seg informasjon om lokale forhold der man skal jakte.

.

 

 

 

 

Nøkkelord