Du er her

Bakepulver mot skadegjørere i frukt

I samarbeid med fruktdyrkere i Sogn, Hardanger, Telemark og Lier har forskerne prøvd ut bakepulver, olje og grønnsåpe mot skadedyr og sjukdommer i økologisk fruktdyrking.
Av Bo Hansen
Publisert 13.07.2011 12:00

Gammel Freia-reklame for bakepulver.

Siden kjemiske plantevernmidler ikke er godkjent i økologisk dyrking, gjelder det å finne nye metoder mot angrep av sopp og sykdommer, sier Eivind Vangdal fra Bioforsk til nettstedet forskning.no


Bakepulver gjør susen

Det gjøres blant annet forsøk med bakepulver mot skurv. Bakepulver inneholder bikarbonat som tidligere har vist seg svært effektivt i økologisk plantevern. En blanding av bakepulver (bikarbonat) og grønnsåpe virker for eksempel mot mjøldogg og bladlus på tomater.

- Resultatet var så positivt i 2010 at vi denne sommeren har vi lagt ut et enda større felt for å teste ut metoden ytterligere, forteller Vangdal.

Bruk av vegetabilsk olje blandet ut med grønnsåpe har så langt også vist seg svært gunstig mot angrep av rognebærmøll.


Harver i frukthagen

Forskerne har også sett nærmere på mekanisk ugrasreinhold som innebærer at de bearbeider jorda med maskiner.

– Ugras under frukttrær er et stort problem. Det suger ut kraften fra jordsmonnet og utkonkurrerer treet. Harving av jorda langs trerekkene har gitt lovende resultater, og det gjør mer nitrogen tilgjengelig for trærne.