Du er her

Bøndene i tog for norsk mat

Bønder fra hele landet samlet seg tirsdag i Oslo, i en massiv markering for norsk matproduksjon.
Av Sesselja Bigseth
Publisert 20.05.2014 11:30

God stemning i bakgården i Schweigaardsgate nå.

De kom med tog og med buss, med traktor, bil og fly, og de kom fra hele landet. Tirsdag viste bøndene sin misnøye med årets jordbruksoppgjør ved å marsjere mot Stortinget og holde appeller for norsk matproduksjon.

Oppsluttningen ble vesentlig større enn ventet, og trolig var det opp mot 5000 demonstranter foran Stortinget. Både oppslutning og engasjement er betydelig større enn ved bruddet for to år siden.

Bedre Gardsdrift fulgte aksjonen via våre twitter- og instagram-kontoer. Går du inn på disse, kan du bla deg bakover i rapportene.

Alt før oppvarminga var skikkelig i gang kunne vår journalist Jogeir Agjeld melde om et vanvittig trøkk. Da hadde mange allerede sikret seg næring for den videre marsjen. Tine stilte med melk, mens Bondelaget sjøl hadde organisert smørbrød med det høvelige pålegget omelett.

Ved hjelp av medbragte syrekanner ble det slått taktfast under marsjen, mens flere tusen bjøller ringte kontinuerlig. Det var et rabalder uten like langs ruta det lange toget gikk, og under apellene ble både syrekanner, bjeller, klappende hender og høye tilrop brukt for å understreke det som ble sagt. Bortsett fra da Sylvi Listhaug talte. Da  var det muse stille. Kun en statssekretær og et par frammøtte partifeller i utkanten av folkehavet reagerte med forsiktig applaus etter Listhaugs tale.

Kreativiteten blant bøndene skortet det ikke på. Noen var utkledt som Erna, Siv og Sylvi. Noen hadde blåst opp silopress-pølser som alternativ til bannere. På plakatene fant vi alt fra egenkomponerte slagord til landskapsbilder og kommunevåpen. En stilte med et komplett menneskeskjelett (i plast) for å illustrere hva utarming og sulteforing til sist fører til. Det etter hvert kjente fareskiltet med Erna, Siv og Sylvi ble modifisert i ymse utgaver. Noen med referanse til de tre apene som holder seg for ører, øyne og munn. En bonde fra Nordfjordeid hadde ikke behov for forklarende tekst. Han hadde hengt bjølla på Erna, mens Siv og Sylvi hadde fått lange neser. Til tross for at Sylvi sier at det er bøndene som lyver.

Alle sammen oppførte seg særdeles eksemplarisk, i en demonstrasjon som ble møtt av applauderende mennesker med tommelen opp og "Stå på!"-tilrop langs sin veg.

"