Bedre gardsdrift

Debatt » Veg og anlegg » Hvilken type snøfres???

Forfatter Melding

hugolf

Medlem siden: 01. april 2010

Hvilken type snøfres???

Vurderer og kjøpe meg ny snøfres, den skal brukes til kommunal
brøyting av veier og noen parkeringsplasser.
Har vurdert å kjøpe Dalen sin 2010,, men har mere lyst på
Dalen sin v fres 2007,,
Så hører jeg at det sies at v-fres er ubrukelig på kram snø,, er det
virkelig så galt??
Ser for meg at snøen går lettere igjenom en v-fres,spesielt tørr snø,
+ at jeg kan dra snø med meg på park.plasser.men så var det det med kram/våt snø.
Å plages med med fuktig snø på jobb, DET har jeg ikke lyst til.
Er det noen som har noen gode råd????

Rune

Medlem siden: 23. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

V fres er lettere å dra ved fine snøforhold og er en enkel, robust konstruksjon. Minuset er dårligere skrapeegenskaper og en del problemer ved våt snø. Har også sine begrensinger i fokkskavler.

Totrinnsfres krever mere effekt, men jobber godt uansett snøtype og skraper godt. Den er dyrere og har mere deler som kan ryke. De fleste har tannskjær som skraper enda bedre.

På lange veistrekninger er nok en V fres mere effektiv, men i realiteten er jo ikke fres effektivt i det hele tatt på lange veistrekninger, der bør det være plog/skjær. På kortere veistrekninger og parkeringsplasser er nok totrinnsfresen best.

Kjører selv en Nordtec ATP 260 med kantskjær og er strålende fornøyd med den.

Tokvam har også gode freser, jeg ville sett litt på dem også.
Beregn også fresstørrelse utfra størrelse på traktor.

OS

Medlem siden: 24. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

Skal være ganske spesielle forhold hvis en ikke får snøen til å gå i en god v-fres. Stort sett det meste går i mellom, det er i hvertfall min erfaring når jeg hadde Dalen 978. Største problemet jeg hadde med den var at jeg lagde mye såle. Det er grunnen til at jeg i dag kjører med Tokvam 2 trinns fres.. Veldig godt fornøyd med denne, 240 THS Big. Går litt tungt i forhold til Nordtec, men virker til å være mye mer robust i gods i tillegg til at det er billige deler til den. Er litt smak og behag, tror de fleste kjente 2 trinns fresene er av god kvalitet så lenge en bytter olje på girkassa på de. Er jo mer leamikk, en v-fres er betraktelig mer driftssikker pga konstruksjon.

6470

Medlem siden: 23. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

På vei vil nok V-fresen under gode forhold være noe kjappere en 2-trinnsfres.På parkeringsplasser har 2-trinnsfres en fordel fordi den kaster snøen lenger enn en v-fres(i allefall de v-fresene jeg har prøvd).De forholdene som er værst for V-fresene er etter min erfaring ved væromslag så du får kald,tørr snø i bunn og fuktig,tung snø på toppen eller omvent.Det er under slike forhold 2-trinnsfresen kommer til sin rett.
Selv kjører vi Westbjørn 2450-s og er godt fornøyd med den.God kvalitet til god pris.

kv

Medlem siden: 23. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

Hei

Hadde en gammel orkel for noen år tilbake. Brukte den kun i byggefelt ol. og spissplog el kommunalblad på veier. Den tok kram snø, men når det ble forhold som \"6470\" beskriver med mye blanding. Typisk når det blir mildere i været. Da er det kun 2.trinnsres som gjelder.

Kjøpte meg en dalen 2010 for noen år tilbake, og i fjor handlet jeg en fres til dalen 2012. Er strålende fornøyd. Tar all slaks snø, god kasteevne, ok lett å dra. Er bare blitt mer og mer glad i å bruke fres. Har en del kommunal brøyting, og spissplogen den får bare stå. Bruker vikeplogen først og så tar jeg ut kantene når jeg får tid med fresen. Fungerer kjempe bra. Da er man ikke bare avhengig av fresen og får kjørt gjennom roden på en grei tid.

Vil nok ikke kjøpe noe annet enn dalen med det første. Men skulle jeg prøvd noe annet er det tokvam eller westbjørn som er aktuelle. Tror også det er fine fresere. Men liker den stor skruen på dalen. Da er det bare å vende den, går for! For så å åpne hytteveier etc. Har et større bruksområde synes jeg.

Men dog, Tokvam har mye fine patenter som hydr lessetur. Er et slit å bytte på dalen! Og hydr kantvinge, kjempe bra!

Jeg ville valgt 2.trinns. Du vil ikke angre.

Det er lov å bruke hue!

hugolf

Medlem siden: 01. april 2010

Re: Hvilken type snøfres???

Takker for alle gode råd,, jepp da blir det vell en to-trinns fres som
kommer til gårds ettehvert,,

Stihl91

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Vurdere og en to trinnsfres, men har hørt at de drikker diesel iforhold til v-fresen. Nån som har gode erfaringer med begge deler?

OS

Medlem siden: 24. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

Ingen tvil om at det går mer diesel med en totrinns. En må velge etter hva behovet er, har en mye grusveier og litt tørrere/kaldere vintre så er v-fres overlegen. Men sånn som det har vært her i Vestfold den siste tiden nå så er det jo bare såvidt snøen tilogmed går gjennom en totrinns... En totrinns er også rå til å skrape såle, veldig greit hvis en har mye asfalt!

Har lenge hatt lyst på en Dalen 2011, men etter et besøk hos det lokale landbruksverkstedet her om dagen så dabbet lysten litt.. Der stod det en 2012 mod 2011 hvor det hadde blitt mye slark allerede i flensen som sitter mellom girkasse og vifte, den måtte faktisk byttes.. Vet at fresen blir brukt, men den siste tiden i hvertfall så har den stått på en Fendt 412. Virker ikke veldig tillitsvekkende synes jeg! Og når det i tillegg tar en uke og få delene så blir det enda verre...

stihl91

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Da er v-fres mer aktuelt. Skal frese 10km kommunal vei. Bor i nord-norge, å har stort sett tørr sny hele vinteren. Noen gode v-freser som er å anbefale, eller er de fleste nyere v-freser gode? Har sett mest på Dalen og Orkel

Stihl91

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Har en Tokvam 252 på handa. Kan denne anbefales? Hydraulisk klaff og tut.

Eidsvoll

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Tokvam er veldig bra. Dom er norsk og har deler på lager på Toten så det er enkelt å få deler om det skulle være behov.

Stephan

Medlem siden: 08. januar 2012

Re: Hvilken type snøfres???

Jeg ville helt klart gått for Globus. Den har som nesten eneste hardox i viftehus, innmatervinge, vifte og slitestål. Og tuten til Globus er overlegen, sender veldig konsentrert snøstråle og søler lite mot for tokvam.

Selv har jeg en Globus Gsf245 og en Tokvam HSA252.. Tokvamen er en god freser den, men globusen er mye mer solid bygget.

fjolls til fjells

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Har litt erfaring med en globus gsf 235: Går til nød som spissplog, som snøfres var den helt ubrukelig. Dårlig kasteevne på tørrsnø og kramsnø gikk ikke igjennom i det hele tatt. Naboen som eide fresen byttet den fort ut til fordel for en Duun fres og ble fornøyd. Selv kjøpte vi Dalen 2007 i høst etter anbefaling fra en vi samarbeider om brøyting med. God og konsertert stråle. Og funker veldig godt på kramsnø til v-fres og være.

OS

Medlem siden: 24. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

Håper at Globus er bra, da jeg selv har kjøpt en Globus GTF 250 i dag.. (totrinns) happy
Ser at de få brukte Globus fresene som kommer på nettet blir fort solgt, det er et bra tegn! Etter hva jeg kan skjønne så ser de veldig solide ut, virker til å være fullt på høyde med Dalen der.. Skal komme tilbake med tilbakemelding når jeg får prøvd fresen, får den i løpet av uka.

oyha

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Har litt erfaring med flere typer og merker. Starta en gang i tida med Dalen 278 (V fres). Gikk så over til Nortec 245 to trins, dette blei for med en stor skuffelse, tetta seg i tuten og hadde utrulig dårlig kapasitet. Deler til denne tok også "vinter og vår# å skaffe Bytta fort til Tokvam 240 THS (to trins). Denne opplevde jeg som en god freser. Solid og greit med deler. Pr. i dag er jeg tilbake på V fres Globus 245. Opplever at jeg kjører i snitt ca 20% raskere med denne en med Tokvamen og bruker vesentlig mindre diesel. Denne er såpas tung at den skraper greit. Går greit i kram snø, men selvsakt har totrins en fordel akkurat disse dagene. For min del er jeg sikker på at jeg har en bedre total økonomi i brøytinga med V fresen. Spart tid og spart drivstoff.

stihl91

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Tokvamen ble solgt, så da handla jeg en Globus 2450 idag. Så håper jeg blir fornøyd me den! Får håpe det kommer litt snø snart, så mann får prøvd. Har ikke snød her sia desember..

Henke

Medlem siden: 04. april 2011

Re: Hvilken type snøfres???

Det er synd at ikke flere har gode erfaringer med Globus. Vil tro det har en sammenheng med at det er en relativt sett liten produsent. Ut ifra mine 2-300 timer med snøkjøring har Globus virkelig stått fram som nr.1. Er jeg uheldig blir jeg satt opp med en Dalen 2007. Den er gul og tøff den, men det stopper der.
Beskyttelsesrista i tuten sitter muligens fastsveist? Ihvertfall er det et salig styr å få staka løs en tett tut, da hele tuten må løsnes og bikkes ned. Er den i tillegg full i bløt snø er det VK1 Trygd å prøve å dempe "fallet". Når tuten er staka tom, så skal tuten bikkes opp igjen og skrus fast.
Når slitestålet skal byttes må det midtre, korte stålet skjæres løs og et nytt må sveises på. Lettvint? Nei. De slitestålene vi har brukt er heller ikke vendbare. Mulig at det er en fordel på noe vis, men jeg har ikke klart å tenke ut det viset.
Stopper på svingen er ekstrautstyr. Tror ikke mange andre kan skilte med noe så vesentlig som ekstrautstyr?

Globus har fikset så slitestålene er skrudd - alle seksjonene. I tillegg er de vendbare. Er du heldig og har slitt ut første sia har du ei ny side å slite på og slipper å vente til etter romjula, siden du garantert har glemt å suplere lageret med ett ekstra stål. Ikke trenger du finne fram sveiseapparat heller.
I tuten sitter det ei grind, som kan fjernes ved å dra ut 2 bolter som sitter festet med selepinner. Den grinda er _vesentlig_ å plukke ut.
Den største fordelen med Globus er at det er et "Hardox-produkt". Dvs. at merkevaren Hardox blir oversendt tegninger av fresen og forklarer hvor, hvor mye og hvor tjukk hardox som brukes. Synes Hardox at det tilfredsstiller deres krav, får Globus tilsendt Hardox-klistremerker. Ingen andre freseprodusenter jeg vet om har disse klistremerkene på sine fresere. De kan ha Hardox i f.eks. viftehus, men det tilfredsstiller ikke alene.
Jeg tror også Dalen ligger høyere i pris enn Globus, uten at jeg skjønner helt hvorfor. Litt større arbeidsbredde og 10 cm større viftediameter forklarer kanskje noe av det.. Kanskje sammenligner jeg (GSF245 vs Dalen 2007) feil fresere, da GSF 255 har ca samme arbeidsbredde og samme vifteduameter.

Jeg hadde kjøpt Globus hver dag hele året.
De andre merkene har jeg ikke prøvd, men så lenge Hardox-klistremerket sitter på Globus, ser jeg heller ikke poenget.
Tokvam sin tut minner på bilder litt for mye om den gamle tuten til Globus, som ikke var spesielt presis, og ikke klarte å legge snøen tilbake i freseren.

2-trinnsfres er sikkert konge, men jeg trur du blir rimelig frustrert hvis du skal rydde en parkeringsplass ved å dra snø i en slik.. Det er ille nok med en stor v-fres. Har noe rydding av kryss langs et par riksveier og får dermed prøvd v-fresen i saltsørpa - det er ikke ideelt, men Globusen kaster fint snøen ut av veien. Er du avhengig av å kaste den langt, vil kanskje en 2-trinnsfres ha en fordel?
Det skal bli mange vintre med mye særdeles kram snø før jeg ønsker meg noe annet enn en V-fres; Globus GSF245.

Liksombonde

Medlem siden: 25. august 2010

Re: Hvilken type snøfres???

Har kun erfaring med totrins fres siste årene, og på Sørlandet kan man glemme V-freshappy
Kjørte En sesong med Dalen 2012 som slukte unna store mengder snø, enorm kapasitet. To minuser med denne... Tyngde, over1200 kg, var så tung at det gikk ut over styringa med fresen oppe og kommunal bladet nede, Samt den kastet ikke snøen lenger enn nødvendig. men var veldig lett og dra! Kan snu frestut mot traktor og ned, får med seg ganske så mye snø om behovet er der. Gikk tett i tut 3 ganger den vinteren.
De tre siste årene har jeg brukt Westbjørn S-2450 Som er en god del tyngre og dra.. hiver langt, og går alldri tett! Kan og kjøres mot traktor og tilbake i fres.
Denne er og halv pris kontra Dalen... minuser: Tung og dra, samt mye mer lyder og spetakkel en av Dalen fresen... men brukt ett par hundre timer i året siste 3 år uten andre problemer enn selvpåførte...Vekt her er vel ca 1050 Kg.

Fendtvario

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Noen som har erfaringer med Duun sine freser, for eksempel. TF 236 med sidemontert tut? Ser ut som skikkelige freser, men hadde vært fint viss noen hadde erfaringer med de. Er jo en del rimeligere enn Dalen har jeg forstått, og TF 236 kan også rygges med, på Dalen må man vel opp i 2011 for få ryggemulighet (eller kjøpe en brukt 2010).

Hagabonde

Uregistrert bruker

Re: Hvilken type snøfres???

Hei OS, Kors går da med Globus 250? Vurdera ein slik sjølv.

OS

Medlem siden: 24. september 2008

Re: Hvilken type snøfres???

Hei! Har ikke fått prøvd Globusen allverden ennå, men må innrømme at jeg ikke er helt fornøyd.. Er litt kast i innmaterskovlene, noe som gjør at traktoren går og vugger litt frem og tilbake. Har snakket med fabrikken og de mener det skal være slik. Litt for små glideplater på glideskoene og det hadde vært en fordel med sving på hjulene. Ellers så har fresen er fordel med at det meste er i Hardox, burde holde lenge. Hadde jeg vært deg så tror jeg at jeg ville fått tilbud på Dalen 2011 og Tokvam 256 Flex. Selv har jeg veldig god erfaring fra tidligere med Tokvam Big..