Du er her

”Mjølke-drosje” til smågrisen

Danske Calvex introduserer nå en mjølke-vogn til bruk i fødebingen hos svineprodusentene.
Av Bo Hansen
Publisert 19.01.2018 15:30

Nyvinningen ble for første gang vist på den danske landbruksutstillinga Nutrifair, som nettopp er avsluttet i Fredericia med litt over 5000 besøkende og 222 utstillere.

Sjølgående vogn

Som navnet tilser har det danske firmaet Calvex spesialisert seg på utstyr til kalver og det er den velkjente mjølkevogna deres til kalver som nå er modifisert for også å passe til smågrisen.

Vogna er utført i rustfritt stål og fås i tre tank-størrelser; 100, 150 og 260 liter. Fronthjulene er på 400 mm og du kan også få vogna i en sjølkjørende utgave.

Ni doseringsmuligheter

– Det er lett å røre ut mjølkepulveret med den innebygde mikseren, og styringa på varmeelementene gjør det mulig å fôre ut mjølka med akkurat den temperaturen du ønsker, forteller Hans Chr. Christiansen hos Calvex.

Utfôringa skjer med et langt handtak og ei doseringspumpe, som gjør det enkelt å gi smågrisen mjølka. Du har ni ulike doseringsvalg å velge mellom.

Øker vekta

Noe av hensikten med tildelinga av den ekstra mjølka er at mange levendefødt grisunger gjør at purka ikke klarer å produsere nok mjølk. Tildeling av supplerende mjølk gir smågrisen ekstra næringsstoffer som kan øke tilveksten.

– Foruten reduksjon i dødeligheten vil grisene ha en høyere vekt ved fravenning, sier Christiansen.