Du er her

Økende interesse for direktesåing

På fem år hadde ikke Røsholt solgt mer enn ni direktesåmaskiner totalt. På Agroteknikk solgte de plutselig tre nye.
Av Sesselja Bigseth
Publisert 16.11.2018 15:39

Noe er i ferd med å endre seg, ifølge Nils Jakob Røsholt, daglig leder i Røsholt maskin.

– På Agroteknikk for tre år siden tok vi med oss nesten alle brosjyrene hjem igjen, i år gikk vi tom, sier Røsholt, som tror at konseptet med direktesåing har blitt mer akseptert enn da de startet for fem år siden.

Bra i tung leire

Det var ikke bare brosjyrer det gikk  av. På årets Agroteknikk solgte de tre stykker av Mzuri tremeters slepemaskin Pro_til 3T.

– Den ene kunden hadde vi jobbet med litt i forkant, så vi hadde et håp om at han ville komme innom for å kjøpe maskinen på messen. Men de to andre visste vi ikke noe om før de sto der og ville kjøpe. Det betyr at det nå er solgt tolv nye maskiner i Norge. Det er da offisielt mer enn et blaff ettersom det er tosifret, sier Røsholt og ler.

Alle tre er solgt til kunder i Østfold og Vestfold, og skal gå i leirejord.

– Det er på den tyngste leirejorda at vi får de beste resultatene, sier Røsholt.

Vingeglabb

Han forteller at det har vært vanskelig å få innpass i markedet. De mener imidlertid at konseptet er så bra at de er villig til holde maskinen likevel.

– Vår utfordring er at mange bønder i Norge har forsøkt direktesåing, men uten å bruke en direktesåmaskin. De har brukt såmaskiner som ikke er utviklet for direktesåing.

Det som skiller direktesåmaskinen fra vanlige såmaskiner, er måten frøet blir lagt i jorden. Du kjører først ei stripe med gjødsellappen. Deretter går bærehjulet oppå, før sålabben, som er en vingelabb, kommer etter og legger ned såkorn med fem cm avstand.

20 dekar i timen

Når flyten er god, skal du kunne så 20 dekar i timen. Ettersom det lugger godt når du sår i stubb, trenger du en traktor med litt mer kapasitet enn den gjennomsnittlige traktoren i Norge. Mzuri anbefaler minst 180 hk for å dra maskinene som ble solgt på Agroteknikk.

Røsholt maskin har så langt kun solgt kombivarianten av maskinen. Såmaskinen koster fra 750 000 kroner.

Reportasje i BG

Du kunne for øvrig lese mer om erfaringer med bruk av Mzuri i Bedre Gardsdrift nr. 9/2016. Da hadde vi en reportasje om bønder i Østfold som direktesår med Mzuri.